Kentekenplaat fietsendrager: Verplichtingen & Regelgeving

Last updated by Ronald on

Kentekenplaat fietsendrager

Moet je een kentekenplaat op een fietsendrager monteren? Ja, in veel gevallen wel.

Hoe dit precies zit qua regelgeving, is per soort fietsendrager verschillend. Wij zetten daarom alles met betrekking tot de verplichtingen en regelgeving in dit artikel overzichtelijk op een rijtje.

Kentekenplaat fietsendrager: welke verplichtingen heb je?

kenteken fietsendrager

Monteer je een fietsendrager op je auto? Dan krijg je indirect met een paar verplichtingen te maken:

  • De kentekenplaat van je auto moet goed zichtbaar zijn. Is dit niet het geval, doordat je bijvoorbeeld een fietsendrager op de trekhaak van je auto monteert? Dan ben je verplicht om een kentekenplaat op de fietsendrager te hebben.
  • De verlichting moet goed zichtbaar zijn. Een andere verplichting is dat de verlichting van je auto goed zichtbaar is. Is dat niet het geval door de fietsendrager? Dan is het dus een verplichting dat de fietsendrager aan alle geldende verplichtingen met betrekking tot verlichting voldoet.

Deze verplichtingen gelden niet alleen in Nederland. Je kunt er van uit gaan dat deze regels in elk Europees land van toepassing zijn.

Mocht je met je auto en fietsendrager naar het buitenland op vakantie gaan, moet je hier dus ook scherp op zijn.

Wat voor kentekenplaat moet je op je fietsendrager hebben?

Het is niet mogelijk om een willekeurige kentekenplaat op je fietsendrager te voeren. Deze kentekenplaat moet sowieso gelijk zijn aan het kenteken van je auto. Je auto en fietsendrager moeten dus altijd hetzelfde kenteken dragen.

Tevens moet het om een witte kentekenplaat gaan. Daar waar elke kentekenplaat in ons land geel is, is dit bij de kentekenplaten voor fietsendragers een ander verhaal. Dit geldt overigens ook voor de kentekenplaten voor een aanhanger.

Fietsendrager op de trekhaak: wat te doen met de kentekenplaat?

Zet je een fietsendrager op de trekhaak van je auto vast? Dan weet je één ding vrij zeker: de kentekenplaat is niet meer goed leesbaar.

Zoals hierboven al aangeven, ben je in dat geval verplicht om een kentekenplaat op de fietsendrager te hebben. Waar deze kentekenplaat aan moet voldoen, hebben we ook hierboven al besproken.

Wij raden je graag aan om tijdig de witte kentekenplaat voor de fietsendrager te bestellen. Dit kun je bij elk (auto)bedrijf doen dat door het RDW goedgekeurd is om kentekens te leveren.

Geef hierbij nadrukkelijk aan dat het om een witte kentekenplaat moet gaan. Neem ook je kentekenbewijs mee. Mogelijk wordt dit bewijs gecheckt.

Tevens raden wij je aan om de kentekenplaat stevig op de fietsendrager te monteren. Heb je hier nog geen ervaring mee? Probeer het dan gewoon eens uit.

Je kunt ‘m in veel gevallen op een fietsendrager in een bepaald ‘gootje’ schuiven. Dat gootje zorgt er vervolgens voor dat de kentekenplaat stevig vast blijft zitten.

Fietsendrager op de achterklep: wat te doen met de kentekenplaat?

fietsendrager zonder trekhaak aanbiedingen

Op sommige auto’s is het mogelijk om een fietsendrager op de achterklep te monteren. Als je daarvoor kiest, moet je goed naar de plaatsing van je kentekenplaat kijken.

Bevindt de kentekenplaat zich relatief laag op de auto? Dan is het goed mogelijk dat de kentekenplaat alsnog goed leesbaar is, ondanks dat de fietsendrager op de achterklep vastzit.

Is de kentekenplaat niet meer zichtbaar door de fietsendrager? Dan moet je op de fietsendrager op de achterklep een kentekenplaat hebben.

Ook hierbij is het zaak dat je deze kentekenplaat stevig aan de fietsendrager vastmaakt.

Hoe zit het met een dakdrager?

twinny load fietsendrager dakdrager

Bij een dakdrager heb je niks van doen met bovenstaande verplichtingen.

Deze fietsendrager zit niet voor de kentekenplaat, waardoor je nergens rekening mee hoeft te houden. Ook zit zo’n dakdrager niet voor één van de lampen van je auto.

Fietsendrager uitlenen of zelf lenen

Ben je van plan om je fietsendrager aan iemand anders uit te lenen? Of wil je zelf van iemand anders een fietsendrager lenen? Let dan heel goed op het kenteken van de fietsendrager.

Dit kenteken moet immers gelijk zijn aan de auto waarop je de fietsendrager gebruikt.

Geblokkeerde kentekenplaat? Boete!

Rijd je op de openbare weg met een fietsendrager op je auto gemonteerd? En blokkeert deze fietsendrager de kentekenplaat? Dan kun je hier een boete van 160 euro voor ontvangen.

Dit is ook het geval als de fietsendrager de verlichting van je auto blokkeert. Zorg er daarom voor dat je fietsendrager aan een paar eisen voldoet:

  • De fietsendrager moet over werkende verlichting beschikken. Dit is niet alleen belangrijk met het oog op de boete, maar ook met het oog op de verkeersveiligheid. Als je je knipperlicht aanzet, moet dit voor elke weggebruiker te zien zijn.
  • De fietsendrager moet over ruimte voor de kentekenplaat beschikken. Bij een trekhaakdrager is dit eigenlijk altijd wel het geval. Bij een achterklepdrager kan dit een uitdaging zijn. Gelukkig is het altijd mogelijk om – met een beetje handigheid – de witte kentekenplaat aan de achterklepdrager vast te maken.

Check onderweg regelmatig je fietsendrager

thule-epos

Ga je met je auto + fietsendrager op vakantie? Check dan altijd onderweg een paar keer je fietsendrager.

Werkt de verlichting van de fietsendrager nog goed? En zit de kentekenplaat nog stevig op de fietsendrager vast? Door dit tijdens elke tussenstop even snel te checken, loop je geen enkel risico meer.

Vertrek je vanaf huis naar je vakantiebestemming? Check dan uiteraard ook even goed of de fietsendrager goed vast zit.

Check ook of de fietsen stevig vast staan op de drager en of je de kentekenplaat op de fietsendrager hebt bevestigd.

En tot slot kijk je of de verlichting van de fietsendrager werkt. Vergeet hierbij niet de knipperlichten en de remlichten.

Werkt de verlichting niet? Fix dit eerst voordat je onderweg gaat!



Bekijk meer handige informatie:


Categorieën: Fietsendrager

Ronald

Ronald is onze ervaren fietsendrager expert. Al meer dan 20 jaar test en beoordeelt hij fietsendragers. Hij heeft daardoor alle ontwikkelingen binnen de branche meegekregen en weet als geen ander waarop je een fietsendrager moet testen.