Fiets vastzetten op de fietsendrager: Hoe doe je dit? (Stappenplan)

Last updated by Ronald on

fiets vastzetten op fietsendrager

Het kan nogal een klus zijn, maar raffel het vastzetten van een fiets op een fietsendrager nooit af. Eén moment van onoplettendheid kan al zorgen voor forse schade aan je fiets of auto.

Je hebt bovendien met de wettelijke voorschriften te maken. Zo ben je verplicht om alle lading op je fietsendrager stevig vast te zetten.

Ook ben je verplicht om je aan de limiet van de maximale kogeldruk te houden.

In dit artikel geven wij je tips en aandachtspunten waar je rekening mee moet houden als jij jouw fietsen stevig én veilig vast wilt zetten op een fietsendrager.

In het kort

Bij een fiets vastzetten op een fietsendrager is voorzichtigheid geboden. Pas op voor je handen én voor de bumper van je auto.

Zet de fiets voorzichtig op de fietsendrager neer en volg vervolgens de gebruiksaanwijzing op.

De exacte manier van vastzetten is namelijk per fietsendrager verschillend.

Fiets vastzetten op een fietsendrager: Stappenplan

Wil je je fiets vastzetten op een fietsendrager? Neem dan sowieso de gebruiksaanwijzing van de fietsendrager door. Elke fietsendrager is uniek en beschikt over net iets andere klemmen en dergelijke.

Over het algemeen kun je dit stappenplan volgen:

  • Stap 1: maak je fiets eerst helemaal ‘leeg’. Hiermee doelen we op accessoires die je van je fiets af moet halen. Bij een e-bike gaat het om bijvoorbeeld de accu. Ook moet je de fietstassen van je fiets afhalen.
  • Stap 2: check of de fietsendrager goed vastzit. Alleen als de drager stevig op de trekhaak vastzit, kun je veilig je fietsen op de fietsendrager monteren.
  • Stap 3: plaats de banden in de wielgoten. Til nu je fiets op en plaats de banden hiervan exact in de wielgoten van de fietsendrager.
  • Stap 4: maak de fiets met de klemmen vast. Elke fietsendrager is van speciale klemmen voorzien, waarmee je de fiets vast kunt zetten. Ook moet je de fietsbanden met de zogeheten ‘straps’ vastzetten.
  • Stap 5: zet je fiets op slot. Als laatste stap moet je je fiets op slot zetten. Eventueel is het nog mogelijk om een extra slot op de fietsendrager te zetten.

Tips & Aandachtspunten

Beschik je over de beste fietsendrager? Dan hoef je je over de kwaliteit en stevigheid geen zorgen te maken.

Desalniettemin is het ontzettend belangrijk om met beleid de fiets te bevestigen op een fietsendrager.

Houd daarbij goed met onderstaande punten rekening:

  • De maximale kogeldruk van de auto en maximale draagvermogen van de fietsendrager. Je kunt niet zomaar op elke fietsendrager twee elektrische fietsen bevestigen. Doe dit alleen als zowel de maximale kogeldruk als het maximale draagvermogen dit toe laten.
  • Pas op met het frame van je fiets. Met name als je een carbon fiets hebt, moet je heel erg oppassen met het frame van je fiets. Schaf in dat geval een extra hulpmiddel aan óf kies bij voorbaat al voor een fietsendrager die geschikt is voor het vervoeren van carbon fietsen.
  • Kijk naar de gewichten van de fietsen. Heb je twee fietsen die je wilt vervoeren? Plaats dan de zwaarste fiets zo dicht mogelijk bij de trekhaak. Ook is het belangrijk om de fietsen om en om te plaatsen. Dit betekent dat het stuur van de ene fiets aan de andere kant zit dan het stuur van de andere fiets.
  • Pas op voor de bumper van je auto. Ga je je fiets op de fietsendrager tillen? Doe dit dan met beleid, ga er goed voor staan en gebruik altijd je beide handen. Met andere woorden: ga met beleid om met je fiets. Daarmee voorkom je schade aan de bumper van je auto.
  • Kijk naar de verlichting. Het is niet toegestaan om de weg op te gaan zonder goede verlichting. Check daarom of de fietsen niet voor de verlichting van je auto staan. Is dat wel het geval? Dan heb je een lichtbalk op je fietsendrager nodig. De nieuwere fietsendragers beschikken overigens allemaal al over eigen verlichting.

Help: Mijn fiets staat niet stevig op mijn fietsendrager vast

Heb je moeite met het vastzetten van je fiets op de fietsendrager? Check dan eerst of je gebruik hebt gemaakt van alle klemmen en straps.

Ga daarbij ook goed na of je ze zo stevig mogelijk vast getrokken hebt. Check ook goed of de wielen van de fiets goed in de wielgoot staan.

Blijft de fiets dan alsnog wiebelen? Dan kun je overwegen om gebruik te maken van spanbanden. Met name als je meerdere fietsen vervoert, heb je veel baat bij spanbanden.

Pas uiteraard wel goed op voor je fietsen. Met name bij fietsen van carbon moet je heel erg oppassen met spanbanden, de klemmen en de straps.

Ga je meerdere fietsen op je fietsendrager vastzetten? Zet de fietsen dan altijd om en om op je fietsendrager vast. Op die manier verdeel je het gewicht perfect.



Misschien ook interessant:


Categorieën: Fietsendrager

Ronald

Ronald is onze ervaren fietsendrager expert. Al meer dan 20 jaar test en beoordeelt hij fietsendragers. Hij heeft daardoor alle ontwikkelingen binnen de branche meegekregen en weet als geen ander waarop je een fietsendrager moet testen.