Lichtbalk voor de fietsendrager: Alles wat je moet weten

Last updated by Ronald on

lichtbalk fietsendrager

Je kunt een lichtbalk het beste als een uitbreiding op je fietsendrager zien. Met zo’n – toch wel vrij eenvoudige – lichtbalk voldoet je fietsendrager aan de eisen.

Eén van de eisen is namelijk dat een fietsendrager van werkende verlichting voorzien is.

Wordt de normale verlichting bedekt? Dan voldoe je niet aan die eis. In dat geval heb je dus een lichtbalk voor je fietsendrager nodig.

In het kort

Een lichtbalk voor de fietsendrager is een losse verlichtingsbalk. Deze balk moet onder de fietsendrager geplaatst worden, indien de fietsendrager zelf geen verlichting heeft.

Of zitten je fietsen of bagagebox voor de verlichting van je fietsendrager? Ook dan ben je verplicht om een lichtbalk op je fietsendrager te plaatsen.

Heb je op elke fietsendrager een lichtbalk nodig?

Nee, je hebt niet op elke fietsendrager een lichtbalk nodig. Heb je voor de beste fietsendrager uit onze test gekozen? Dan beschikt de fietsendrager over goedwerkende verlichting.

Het kan echter zijn dat de verlichting geblokkeerd wordt, bijvoorbeeld door je fietsen. Indien daar sprake van is, ben je verplicht om een lichtbalk te gebruiken.

Kortom:

  • Je hebt een lichtbalk voor je fietsendrager nodig als de normale verlichting van de fietsendrager niet meer zichtbaar is.
  • Je hebt een lichtbalk nodig als de fietsendrager geen verlichting heeft.

Meerdere soorten lichtbalken

Heb je voor je fietsendrager een (nieuwe) lichtbalk nodig? Dan is het goed om te weten dat je uit meerdere varianten kunt kiezen:

  • Losse verlichtingsbalk. Zoals de naam al zegt, is dit ‘gewoon’ een losse balk. Deze balk is voorzien van de noodzakelijke verlichting en kun je makkelijk aan je fietsendrager vastmaken. Heb je dat gedaan? Dan voldoe je aan de verplichting dat een fietsendrager van licht voorzien moet zijn.
  • Magneet verlichtingsbalk. Het is ook mogelijk om voor een magneet verlichtingsbalk te kiezen. In dat geval gaat het niet om één langwerpige balk, maar om losse lichtjes. Deze losse lichtjes plak je met een magneet aan je fietsendrager. Overigens is zo’n lichtbalk ook voor een aanhanger geschikt.

Moet je altijd een nieuwe lichtbalk voor je fietsendrager kopen? Nee, uiteraard niet.

Je kunt ook kiezen voor een tweedehands variant. Met een tweedehands variant bespaar je een hoop geld, terwijl de balk exact doet wat ‘ie moet doen.

Hoe monteer je een lichtbalk aan je fietsendrager?

Dit hangt af van het soort lichtbalk. Indien je voor een magneet verlichtingsbalk kiest, heb je niks meer dan de magneten nodig.

Gaat je voorkeur uit naar een losse verlichtingsbalk? Dan moet je goed naar de meegeleverde toebehoren kijken.

Bij een losse verlichtingsbalk heb je eigenlijk met 2 zaken te maken:

  • De montage aan de fietsendrager zelf. Je moet de verlichtingsbalk logischerwijs erg stevig aan de fietsendrager monteren. Daar krijg je vaak geschikte toebehoren voor meegeleverd.
  • De aansluiting op de auto. Je hebt ook nog met de aansluiting op de auto te maken. Sluit je de verlichtingsbalk van je fietsendrager niet op je auto aan? Dan doet de verlichting het uiteraard niet. Je moet daarom de kabel op de juiste manier aansluiten.

Daarmee komen we uit op een belangrijk aandachtspunt: het soort stekker.

Het soort stekker moet je afstemmen op de aansluiting van je auto/trekhaak. Heeft je auto een 7-polige aansluiting? Dan heb je een lichtbalk met een 7-polige stekker nodig.

Mocht dit niet overeenkomen, kun je ook altijd nog een adapter gebruiken.

Over welke verlichting moet een lichtbalk beschikken?

De wet schrijft voor dat je auto over een paar soorten lampen moet beschikken. Allereerst over normale dagrijverlichting en ten tweede over knipperlichten.

Deze twee soorten verlichting moeten dan ook op een lichtbalk aanwezig zijn.

Tevens moet een lichtbalk beschikken over remlichten en kentekenverlichting.

Beschikt een lichtbalk niet over één van deze vier soorten lampen? Dan voldoet de lichtbalk niet volledig aan de gestelde eisen.

Dit betekent dat je met zo’n lichtbalk staande gehouden kunt worden door de politie.

Lichtbalk fietsendrager kopen: Hier moet je op letten

Heb je interesse om een lichtbalk voor je fietsendrager te kopen? Let dan goed op het soort lichtbalk, op de montage hiervan en op het prijskaartje.

Ons advies is om te investeren in de beste lichtbalk fietsendrager. Zo’n lichtbalk gaat jarenlang mee én voldoet aan alle gestelde eisen c.q. wetten.Ook interessant:


Categorieën: Fietsendrager

Ronald

Ronald is onze ervaren fietsendrager expert. Al meer dan 20 jaar test en beoordeelt hij fietsendragers. Hij heeft daardoor alle ontwikkelingen binnen de branche meegekregen en weet als geen ander waarop je een fietsendrager moet testen.