Fietsendrager onderdelen & accessoires: Een handig overzicht
Je fietsendrager vastzetten, je fietsen vastzetten en op pad gaan. Dit is jammer genoeg niet het stappenplan dat je moet doorlopen.
Nee, om veilig van je fietsendrager gebruik te maken, heb je meerdere fietsendrager accessoires nodig.
In dit artikel zoomen we in op de verschillende fietsendrager onderdelen en kom je handige tips en aandachtspunten te weten.
In het kort
Een fietsendrager bestaat nooit alleen uit de fietsendrager zelf. Je hebt ook bijvoorbeeld een lichtbalk, markeringsbord, goede spanbanden, een oprijgoot en een witte kentekenplaat nodig.
Althans; dit is een kleine opsomming van de vele beschikbare fietsendrager onderdelen. De belangrijkste onderdelen bespreken we verder in dit artikel.
Waarom heb je fietsendrager onderdelen nodig?
Er zijn eigenlijk meerdere redenen waarom je fietsendrager onderdelen nodig hebt:
- Veiligheid: Heeft je fietsendrager zelf geen verlichting en zit de fietsendrager voor de verlichting van je auto? Dan ben je verplicht om een lichtbalk op/onder je fietsendrager te monteren. Daarmee voer je alsnog de verplichte verlichting op je fietsendrager. Erg belangrijk met het oog op je veiligheid dus.
- Gemak: Kies je voor bijvoorbeeld een fietsendrager met oprijgoot? Dan kun je makkelijk de fietsen op de fietsendrager rijden. Heb je echter een fietsendrager zonder oprijgoot? Dan kun je de oprijgoot altijd nog als een accessoire kopen. Met de juiste accessoires geniet je zodoende van het gewenste gemak.
- Verplichtingen: Als je een fietsendrager op je auto monteert, heb je met meerdere verplichtingen te maken. Zo moet je verlichting voeren, moet je kentekenplaat zichtbaar zijn en moet men zien dat je uit Nederland komt. Daarom is het voor veel eigenaren van een fietsendrager zaak om een NL sticker te kopen.
De aanschaf van fietsendrager onderdelen is zodoende erg logisch. Je voldoet hiermee aan de verplichtingen, je zorgt voor de gewenste veiligheid én je geniet ook nog van meer gemak.
Uiteraard gaan deze redenen in sommige situaties ook perfect hand in hand met elkaar.
Verschillende soorten fietsendrager onderdelen
Heb je de beste fietsendrager voor in jouw situatie aangeschaft? Dan ben je er dus nog niet.
Nee, veel eigenaren van fietsendragers kiezen ervoor om de nodige fietsendrager onderdelen aan te schaffen. De populairste onderdelen bespreken we graag hieronder.
Markeringsbord
Ga je met je auto met fietsendrager naar bijvoorbeeld Spanje of Italië? Dan schrijft de wet in die landen voor dat je een markeringsbord op je fietsendrager moet monteren.
Een markeringsbord fietsendrager is een bord met daarop witte en rode diagonale strepen. De witte strepen geven licht in het donker, waardoor je fietsendrager beter opvalt.
Want, dat is exact de bedoeling: je moet het markeringsbord op je fietsendrager monteren. Hiermee voldoe je aan de gestelde eis in deze landen.
Heb je in elk land een markeringsbord voor je fietsendrager nodig? Nee, dat is niet het geval. Of dit het geval is, hangt af van het land én de regels die daar gelden.
Nagenoeg alle landen hebben regels opgesteld met betrekking tot de lading van de fietsendrager; de lading mag bijvoorbeeld een xx aantal centimeter vanaf de achterklep van de auto uitsteken. Of de lading mag een xx aantal centimeter aan beide kanten uitsteken.
Met andere woorden: je moet per land goed nagaan of je een markeringsbord nodig hebt. Ook moet je nagaan wélk markeringsbord je voor het betreffende land nodig hebt.
Voor Italië heb je bijvoorbeeld een ander bord nodig dan voor Spanje.
Ons advies: schaf een dubbelzijdig markeringsbord aan. De ene kant van dit bord is geschikt voor gebruik in Spanje en de andere kant van dit bord is geschikt voor gebruik in Italië. Handig, veelzijdig en kostenbesparend!
Lichtbalk
Eigenlijk alle nieuwe fietsendragers zijn van verlichting voorzien. Dit is bij de oudere fietsendrager echter niet het geval.
Op de oudere fietsendragers ben je dan ook – in de meeste gevallen – verplicht om een lichtbalk te monteren.
Een lichtbalk fietsendrager is een verlichtingsbalk die je onder/op je fietsendrager moet monteren. Door deze lichtbalk voldoet de fietsendrager alsnog aan alle gestelde verlichtingseisen.
In de basis heb je een lichtbalk in 2 situaties nodig:
- Als je fietsendrager geen verlichting heeft. In dat geval is de kans ook groot dat de fietsendrager voor de verlichting van je auto zit, waardoor je eigenlijk helemaal geen verlichting voert aan de achterzijde van je auto.
- Als de verlichting van je auto niet zichtbaar is. Zit de fietsendrager volledig voor de verlichting van je auto? Dan heb je ook een lichtbalk nodig, indien je fietsendrager zelf niet over verlichting beschikt. Deze twee punten gaan dus veelal hand in hand met elkaar.
Extra slot
Ga je met je auto, fietsendrager en fietsen op vakantie? Dan bestaat de kans dat je je auto even onbeheerd achterlaat op een parkeerplaats, tijdens je reis.
Dat is de uitgelezen kans voor kwaadwillende om de fietsen van je fietsendrager af te stelen.
Gelukkig kun je dit met een extra slot voorkomen. Dit slot kun je op je fietsendrager of fiets(en) zelf monteren. Daarmee voorkom je dat je fietsen gestolen kunnen worden.
Oprijgoot
Heb je moeite om je fiets op de fietsendrager te plaatsen? Dan is een oprijgoot een handige toevoeging.
Zo’n oprijgoot leg je tegen de fietsendrager aan, waarna je over deze goot heen de fietsen op de fietsendrager kunt rijden.
Dit betekent dat je de fiets niet meer hoeft te tillen. Doordat je zo’n oprijgoot makkelijk in kunt klappen, neem je de oprijgoot ook overal mee naar toe.
Je gebruikt ‘m hierdoor ook perfect op bijvoorbeeld je vakantiebestemming.
Is zo’n oprijgoot altijd nodig? Dat hangt vooral af van het soort fiets dat je hebt. Als je een zware e-bike hebt, is een oprijgoot sowieso een aanrader.
Heb je echter een carbon racefiets? Dan lijkt een oprijgoot ietwat te veel van het goede te zijn. Zo’n carbon racefiets weegt immers amper tot niets.
Kentekenplaat & NL sticker
De wet schrijft voor dat je auto aan de voor- en achterzijde een zichtbare kentekenplaat moet hebben.
Heb je je fietsendrager op de trekhaak geplaatst? Dan is de kentekenplaat aan de achterzijde uiteraard niet meer zichtbaar.
Dit los je gelukkig vrij eenvoudig op met een witte kentekenplaat. Zo’n plaat schuif je als het ware in je fietsendrager, waarmee je alsnog aan de wettelijke eis voldoet.
Op een witte kentekenplaat ontbreekt het echter aan één ding: de landcode. Je bent daarom in veel gevallen ook verplicht om een NL sticker op je fietsendrager te plakken. Deze sticker moet goed zichtbaar en leesbaar zijn voor andere weggebruikers.
Afstandhouder
Zet je meerdere fietsen op je fietsendrager neer? Dan wil je uiteraard niet dat deze fietsen tegen elkaar kunnen komen. Dat krijg je voor elkaar door gebruik te maken van afstandhouders.
Zoals de naam al zegt; deze afstandhouders zorgen voor de benodigde ruimte tussen de fietsen. Hiermee voorkom je moeiteloos schade aan je fietsen.
Het rijdt ook nog eens lekker; je ziet de fietsen namelijk een stuk minder bewegen op je fietsendrager.
Opbergtas
Heb je voor een inklapbare fietsendrager gekozen? Dan is een opbergtas ook een raadzaam fietsendrager onderdeel. In zo’n tas berg je je fietsendrager nog makkelijker, handiger en veiliger op.
Handig om te weten
Het blijft niet alleen bij bovenstaande fietsendrager onderdelen. Nee, als je het aanbod van een speciaalzaak bekijkt, zie je nog veel meer fietsendrager onderdelen naar voren komen.
Hierover zou je het volgende moeten weten:
- Ga voor kwaliteit. Als je bijvoorbeeld nieuwe afstandhouders of een oprijgoot wilt kopen, moet je nooit onnodig besparen. Ga in plaats daarvan altijd voor kwaliteit. Daar heb je op de lange termijn het meeste aan.
- Berg de onderdelen veilig op. Het is ook verstandig om de onderdelen goed op te bergen. Hier kun je bijvoorbeeld een goede opbergtas voor aanschaffen. Of je maakt een handig hoekje in de kofferbak van je auto klaar voor alle fietsendrager onderdelen.
- Kijk naar de fietsendrager onderdelen van andere mensen. Onderweg of op bijvoorbeeld de camping kom je voldoende andere fietsendragers tegen. Check eens over welke onderdelen deze dragers beschikken. Daarmee doe je mogelijk extra inspiratie op.
- Kijk goed naar het soort fietsendrager. In dit artikel hebben wij ons vooral gericht op de trekhaakdragers. Dat komt puur door de hoeveelheid fietsendrager onderdelen die voor deze soort fietsendragers beschikbaar zijn. Mocht je een achterklep- of dakdrager hebben, kun je voor een paar andere soorten fietsendrager onderdelen kiezen. Het aanbod daarvan is wel een stuk beperkter.
Goed om te weten: niet alle fietsendrager onderdelen zijn uiteraard verplicht.
Met bijvoorbeeld een oprijgoot maak je het alleen maar makkelijker voor jezelf. Maar, niemand die je voorschrijft dat je per se een oprijgoot moet hebben.
Denk dus goed na over wat jij handig vindt om als extra te hebben voor jouw fietsendrager. Het is niet verplicht, maar sommige onderdelen zijn wel makkelijk. Met de tips uit dit artikel moet dat vast lukken!
Ook interessant: