Markeringsbord op een fietsendrager: Wat zijn de regels?

Last updated by Ronald on

markeringsbord fietsendrager

Wil je weten wat exact de regels voor het markeringsbord van een fietsendrager zijn? Dan ben je bij dit artikel aan het juiste adres.

Wij zetten namelijk alle regels en verplichtingen overzichtelijk voor je op een rijtje. Lees snel verder!

In het kort

  • Als je fietsendrager meer dan 1 meter naar achteren uitsteekt, moet je in eigen land een markeringsbord op je fietsendrager monteren.
  • Ga je met je auto met fietsendrager naar Italië of Spanje toe? Dan moet je volgens de wet in die landen sowieso een markeringsbord op je fietsendrager monteren.
  • Check per land goed wat de regels zijn met betrekking tot het markeringsbord voor een fietsendrager.

Markeringsbord fietsendrager in Nederland

In ons land mag een fietsendrager niet meer dan 1 meter naar achteren uitsteken. Ook mag ‘ie niet meer dan 20 centimeter naar links of naar rechts uitsteken.

Steekt je fietsendrager toch verder uit? Dan ben je verplicht om een markeringsbord van 50 bij 50 centimeter op je fietsendrager te monteren.

Dit markeringsbord moet over rood-witte banen beschikken met een breedte van 7 centimeter.

Logischerwijs moet het om diagonale rood-witte banen gaan, waarbij de wet ook nog voorschrijft dat je in het donker rode verlichting moet dragen.

Zit de fietsendrager met het markeringsbord gedeeltelijk of volledig voor de rode achterlichten en reflectoren van je auto?

Dan moet de fietsendrager over twee rode achterlichten, tweede rode remlichten, twee rode reflectoren en 2 gele richtaanwijzers beschikken.

Markeringsbord fietsendrager in Duitsland

In Duitsland gelden weer net iets andere regels. Zo mag een fietsendrager in Duitsland 1,5 meter naar achteren uitsteken. Voor beide zijkanten geldt een maximale uitsteek van 40 centimeter.

Steekt je fietsendrager verder uit? Dan moet je in Duitsland een rood schild van 30 bij 30 centimeter op je fietsendrager monteren.

Indien de drager in dat geval de achterlichten en reflectoren van je auto gedeeltelijk/volledig bedekt, moet de fietsendrager ook nog van een verlichtingsbalk voorzien zijn.

Markeringsbord fietsendrager in Spanje

Als je met je fietsendrager naar Spanje gaat, moet je altijd een markeringsbord op de fietsendrager monteren.

Het gaat hierbij om een reflecterend bord van 50 bij 50 centimeter groot. Dit bord beschikt over diagonale rode- en witte strepen en is dus vierkant.

Net zoals in Duitsland is het ook in Spanje verplicht om een verlichtingsbalk op de fietsendrager te hebben.

Markeringsbord fietsendrager in Italië

Dat wat in Spanje de regels zijn, zijn ook in Italië de regels. Als je met je fietsendrager naar Italië toe gaat, moet je ook een markeringsbord op je fietsendrager monteren.

Maar, let wel op: het gaat hierbij om een ander bord dan in Spanje.

In Italië moet het markeringsbord over 5 rode strepen en 4 witte strepen beschikken. In Spanje moet het markeringsbord daarentegen over 3 rode strepen beschikken.

Je kunt dus niet voor Italië én Spanje hetzelfde bord gebruiken.

Verdiep je per land goed in de regels

In dit artikel hebben we de belangrijkste regels per populair vakantieland op een rijtje gezet.

Ga je naar een ander land toe? Verdiep je dan even goed in de regels van het betreffende land. Zoals duidelijk mag zijn, verschillen de regels per land aanzienlijk.

Wat je verder moet weten

Het is belangrijk om je even goed in het markeringsbord van een fietsendrager te verdiepen. Dit heeft niet alleen met de verschillende regels te maken, maar ook met de algehele veiligheid.

Zo moet je het markeringsbord veilig aan de fietsendrager monteren. Let hierbij goed op de fietsendrager onderdelen en de verlichting. Het markeringsbord mag immers niet vóór de verlichting geplaatst worden.

Daarbij wijzen wij je ook graag op de wetgeving met betrekking tot de verlichting. Een goede fietsendrager beschikt uiteraard over verlichting, maar je moet je er wel zorg voor dragen dat de verlichting goed zichtbaar is.

Check daarom goed of het markeringsbord niet voor de verlichting zit. Zorg er uiteraard ook voor dat je kentekenplaat goed zichtbaar is.

Doet de verlichting van je fietsendrager het niet? Fix dit eerst voordat je op weg gaat.

Let bovendien op de NL sticker die je in veel gevallen op de fietsendrager zelf moet plakken.

Waar kun je een markeringsbord voor je fietsendrager kopen?

Het mag duidelijk zijn: als je met je auto en fietsendrager naar het buitenland gaat, heb je een markeringsbord voor je fietsendrager nodig.

Als je dit bord nog niet hebt, kun je ‘m bij verschillende aanbieders aanschaffen. Wij wijzen je graag op de ANWB.

Bij de ANWB vind je namelijk de verschillende soorten markeringsborden. Ook vind je daar veelzijdige markeringsborden.

Zo kun je voor een markeringsbord kiezen die je in zowel Italië als Spanje kunt gebruiken. Dat komt doordat het bord aan beide zijden over de strepen beschikt.

Eén zijde is geschikt voor Italië en één zijde is voor Spanje geschikt. Wat wil je nog meer?

Ons advies is om je even goed in het betreffende vakantieland te verdiepen.

Blijkt dat je een rood wit bord op je fietsendrager nodig hebt? Ga dan goed na om wat voor soort bord het gaat en schaf dat bord direct aan.

Monteer het bord vervolgens veilig en stevig op de juiste plek op je fietsendrager. Houd daarbij goed rekening met de verlichting.

Met de informatie uit dit artikel moet het zeker lukken!


Categorieën: Fietsendrager

Ronald

Ronald is onze ervaren fietsendrager expert. Al meer dan 20 jaar test en beoordeelt hij fietsendragers. Hij heeft daardoor alle ontwikkelingen binnen de branche meegekregen en weet als geen ander waarop je een fietsendrager moet testen.