De verlichting van mijn fietsendrager werkt niet: Wat nu?

Last updated by Ronald on

verlichting fietsendrager werkt niet

Volgens de wet moet je werkende verlichting op je fietsendrager voeren. Dit houdt in dat je direct in actie moet komen indien de verlichting op je fietsendrager niet (meer) werkt.

Bij het monteren van je fietsendrager moet je sowieso goed checken of de verlichting wel écht werkt.

Werkt dit niet? Dan moet je overgaan op actie. Hoe je dat het beste kunt doen, lees je in dit artikel!

In het kort

Als de verlichting van je fietsendrager niet werkt, zou je eerst naar de stekker moeten kijken.

Zit de stekker wel goed in de aansluiting?

Check ook of de kabel van de stekker mogelijk niet gescheurd is.

Zie je geen zichtbare schade en heb je de fietsendrager op de juiste manier aangesloten? Dan is het vrij aannemelijk dat er een lampje in/van de fietsendrager kapot is.

Waarom werkt de verlichting van mijn fietsendrager niet?

Dit heeft uiteraard altijd met een onderliggend probleem te maken. Dit probleem kun je opmerken bij het aansluiten van de fietsendrager, maar kan ook tijdens het rijden ontstaan.

Het advies is daarom om regelmatig de verlichting van je fietsendrager te checken. Ook als je onderweg bent naar je vakantiebestemming.

De vraag ‘waarom werkt de verlichting van je fietsendrager niet?’ heeft veelal een duidelijk antwoord. Het is echter niet makkelijk om dit probleem altijd te achterhalen.

Het is namelijk goed mogelijk dat er iets mis is met een printplaat van de verlichting. Dat zie je met het blote oog niet en is derhalve ook lastig op te lossen.

In veel gevallen is de oorzaak echter eenvoudiger. Denk hierbij aan een stekker die niet goed aangesloten is.

Of denk hierbij aan een stekker waarbij één of meerdere pinnen beschadigd zijn. Of denk hierbij aan een lampje van de fietsendrager die kapot gegaan is.

Hoe kun je dit oplossen?

Check regelmatig of de verlichting van je fietsendrager goed werkt. Merk je bij het aansluiten van de fietsendrager op dat de verlichting niet werkt? Doorloop dan deze stappen:

  • Stap 2: check de stekker én de aansluiting op mogelijke schade. Zo is het goed mogelijk dat een pinnetje afgebroken is of scheef staat.
  • Stap 3: check de kabel op zichtbare schade. Haal ook je hand voorzichtig over de kabel heen. Mocht er sprake van een kabelbreuk zijn, merk je dit aan een oneffenheid in de kabel.
  • Stap 4: sluit de stekker nogmaals op de aansluiting aan. Doet de verlichting van je fietsendrager het nog steeds niet? Dan bestaat de kans dat het lampje ‘gewoon’ kapot is.

Welke lampen kunnen kapot gaan?

Zoals je ongetwijfeld weet, beschikt een goede fietsendrager over meerdere lampen. Het gaat hierbij om de normale verlichting, remlichten, achteruitrijverlichting en knipperlichten.

Heb je nou een fietsendrager met een 7-polige stekker? Dan is er géén sprake van achteruitrijverlichting.

Al deze verlichting kan uiteraard kapot gaan. Dit kan dus komen door een kabelbreuk, maar ook doordat één van de lampjes kapot gegaan is.

Als dat het geval is, heb je uiteraard een nieuw lampje nodig. Dergelijke lampjes kun je bij specialistische zaken kopen.

Gaat verlichting op een fietsendrager vaak kapot?

Nee, dat is niet het geval. De lampjes gaan over het algemeen bijzonder lang mee. Bij juist gebruik hoef je ook niet bang te zijn voor bijvoorbeeld een kabelbreuk of een stekker die kapot gaat.

Dit is wel volledig van de levensduur afhankelijk.

Maak je al jarenlang gebruik van je fietsendrager? Dan is de kans groter dat je last van kapotte verlichting op je fietsendrager krijgt.

De verschillende componenten zijn immers aan slijtage onderhevig.

Kom direct in actie bij niet werkende fietsendrager verlichting

Werkt de verlichting van je fietsendrager niet meer? Kom dan direct in actie. Ongeacht waar je dit opmerkt, moet je direct op zoek naar het probleem gaan.

Heb je het probleem gevonden? Herstel het probleem dan direct, zodat je veilig met je auto en fietsendrager op pad kunt gaan.

Merk je onderweg op dat de verlichting van je fietsendrager niet werkt? Dan sta je wellicht voor een leuke uitdaging.

Neem daarom altijd een reserve lampje voor je fietsendrager mee. Verder kan het geen kwaad om een extra kabel mee te nemen.

Helpt dit allemaal niet? Vraag dan op de camping om hulp of ga in het buitenland bij een specialist langs. Zeker op de toeristische bestemmingen zijn er altijd specialisten die je verder kunnen helpen.Ook interessant:

Categorieën: Fietsendrager

Ronald

Ronald is onze ervaren fietsendrager expert. Al meer dan 20 jaar test en beoordeelt hij fietsendragers. Hij heeft daardoor alle ontwikkelingen binnen de branche meegekregen en weet als geen ander waarop je een fietsendrager moet testen.