Fiets in de auto vervoeren: Mag een fiets in de kofferbak?

Last updated by Ronald on

fiets in auto vervoeren

In veel situaties is het handig om even snel je fiets in een auto te vervoeren. Dat is mogelijk als je een grotere auto met een grotere kofferbak hebt.

Heb je echter een kleinere kofferbak? Dan is er geen ruimte. In dat geval kom je al snel bij een fietsendrager voor op je auto uit.

Maar, mag je eigenlijk wel een fiets in je auto vervoeren? En wat zijn hier de regels van? Je komt het te weten in dit artikel!

In het kort

Je mag een fiets in de auto vervoeren. Dit moet je wel altijd op een veilige en beschermende manier doen. Je wilt niet dat je auto en/of je fiets beschadigd raakt.

In veel gevallen is het toch verstandiger om je fietsen met een auto te vervoeren; dat doe je met een goede fietsendrager.

Fiets in de kofferbak vervoeren: Mag dat?

Ja, je mag in principe een fiets in de kofferbak vervoeren. Het is echter wel zo dat dit de algehele veiligheid nooit in gevaar mag brengen.

Je hebt hierbij met je eigen veiligheid te maken, maar uiteraard ook met de veiligheid van andere weggebruikers.

Leg je je fiets los in de kofferbak neer en blijft de kofferbak op een kiertje staan? Dan is het om problemen vragen.

Als je hard optrekt, is het goed mogelijk dat de fiets zo vanuit de kofferbak de auto uitschuift. Dat moet je echt ten koste van alles voorkomen.

Een fiets in de kofferbak vervoeren doe je bijvoorbeeld met goede spanbanden. Ook is het aan te raden om altijd dekens in de kofferbak te leggen. Met deze dekens bescherm je zowel je fiets als je auto.

Wat schrijft de wet over het vervoeren van fietsen in de auto?

De wet schrijft niks specifieks voor over het vervoeren van fietsen in de auto. Wel geeft de wet aan dat je altijd op een veilige manier deel moet nemen aan het verkeer.

Ligt een fiets los in je auto? Dan kun je je vraagtekens zetten bij de veiligheid in de auto. Een ijverige politieagent kan je hier dan ook voor beboeten.

Elektrische fiets in de auto vervoeren: Aandachtspunten

Ga je een elektrische fiets in de auto vervoeren? Dan is het verstandig om de accu uit de fiets te halen. Zet de accu op een veilige plek neer waar ‘ie niet om kan vallen.

Ben je van plan om een e-bike op een fietsendrager te vervoeren? Ook dan is het verstandig om de accu uit de fiets te halen.

Dit heeft eigenlijk 2 redenen:

  • Je voorkomt hiermee dat de accu gestolen kan worden. Indien een kwaadwillend persoon je elektrische fiets met accu op een fietsendrager ziet staan, is de accu binnen mum van tijd weg. Dergelijke fietsaccu’s zijn gewoonweg veel geld waard.
  • De accu’s wegen een hoop. Bij een fietsendrager heb je altijd met een maximaal draagvermogen te maken. Om dit draagvermogen niet te overschrijden, is het verstandig om de accu uit je fiets te halen. Daarmee breng je het totaalgewicht van je fiets immers aanzienlijk omlaag.

Fiets in óf met de auto vervoeren: Wat is beter?

Een fiets met de auto vervoeren, is de beste optie die er is.

Hiermee doelen we op onder meer een trekhaakdrager, achterklepdrager of dakdrager. Met dergelijke fietsendragers is het vrij eenvoudig om je fiets(en) te vervoeren.

Je geniet met een fietsendrager simpelweg van veel gemak. Je kunt ‘m makkelijk bevestigen, bijvoorbeeld op de trekhaak.

Vervolgens zet je je fietsen eenvoudig (en stevig) op de fietsendrager vast. Als je ook dat hebt gedaan, hoef je alleen maar de stekker op de aansluiting aan te sluiten. Een kind kan de was doen.

Je loopt hiermee simpelweg ook minder risico. Ook is een dergelijke fietsendrager voor zo’n beetje alle auto’s geschikt. Zelfs voor een kleine auto, zoals een Toyota Aygo, bestaan geschikte fietsendragers.

Dat is ook het geval voor de fietsendragers voor elektrische auto’s. Als je een elektrische auto hebt, is een RMC trekhaak een aanrader.

Op zo’n trekhaak vervoer je veilig je fietsen, zonder dat je de fiets dus in de kofferbak hoeft te leggen. Door het accupakket is de kofferbak van een elektrische auto over het algemeen al een stuk kleiner.

Fietsen in de auto vervoeren: Hoe doe je dit het beste?

Kies je er toch voor om de fietsen in je auto te vervoeren? Dan is het verstandig om de volgende tips op te volgen:

  • Gebruik altijd dekens. Zoals eerder al gesteld, is het verstandig om altijd dekens te gebruiken. Met dikke dekens bescherm je de kofferbak van je auto en ook je fiets. Zeker als je een dure fiets hebt, is het belangrijk om je fiets goed te beschermen in de kofferbak.
  • Pas op voor de bumper van je auto. Wil je je fiets in je auto vervoeren? Dan zou je ‘m in je kofferbak moeten tillen. Met name als het om een vrij zware fiets gaat, moet je oppassen voor de bumper van je auto. Voordat je het doorhebt, zit er een deuk in de bumper van je auto.
  • Leg de fiets goed vast. Als je de fiets los in de kofferbak laat liggen, is dit vragen om problemen. De fiets kan elke kant opschuiven en gaat dat ook doen. Dat is zeker het geval als je hard moet remmen, hard optrekt of een scherpe bocht moet nemen. Leg de fiets daarom altijd goed/stevig vast.

Betere manieren om een fiets te vervoeren

Het mag duidelijk zijn: fietsen in een auto vervoeren, is niet altijd de beste keuze. Nee, je kunt beter voor één van de volgende vervoersopties kiezen.

Fietsendrager op het dak

Wil je één of maximaal twee fietsen vervoeren? Dan kun je prima kiezen voor een fietsendrager op het dak.

Met name als je lichte racefietsen wilt vervoeren, is dit een prima optie. Je kunt de lichte fietsen immers vrij eenvoudig op het dak van je auto tillen.

Fietsendrager op de achterklep

Op bepaalde soort auto’s kun je ook een fietsendrager op de achterklep monteren. Dit brengt veel gemak met zich mee én je hebt hier dus geen (dure) trekhaak voor nodig.

Wel is het zo dat je alleen lichte fietsen op deze manier kunt vervoeren.

Fietsendrager op de trekhaak

Onder aan de streep is een fietsendrager op de trekhaak de beste optie. Zo’n fietsendrager is voor alle fietsen geschikt, makkelijk te gebruiken en beschikt veelal over handige extra’s.

Hierbij kun je denken aan bijvoorbeeld een kantelfunctie en/of een inklapfunctie.

Goed om te weten: met een trekhaakdrager kun je ook nog meerdere fietsen vervoeren. Er bestaan zelfs trekhaakdragers die voor maximaal 4 fietsen geschikt zijn!

Maak het jezelf zo makkelijk mogelijk

Wil je met enige regelmaat je fietsen vervoeren? Dan is het verstandig om het zo makkelijk mogelijk voor jezelf te maken. Dit doe je in de basis al door een goede fietsendrager aan te schaffen.

Let hierbij op het soort fietsendrager, het soort fietsen dat je wilt vervoeren, het aantal fietsen dat je wilt vervoeren en het maximale draagvermogen van de fiets.

Kijk ook goed naar de extra’s van een trekhaakdrager. Kies bijvoorbeeld voor een fietsendrager met kantelfunctie.

Zelfs als je de fietsen al op de drager vastgezet hebt, behoud je dankzij de kantelfunctie ‘gewoon’ toegang tot de kofferbak van je auto.

Ook is het ideaal als je de fietsendrager in kunt klappen. Hiermee maak je het opbergen van de fietsendrager zo eenvoudig mogelijk voor jezelf.

Ga je voor het eerst gebruik maken van een trekhaakdrager? Dan doe je er verstandig aan om even instructievideo’s te checken.

Aan de hand van deze video’s zie je exact hoe je de fietsendrager vast moet zetten. Ook zie je dan exact hoe je de fietsen op de fietsendrager vast moet zetten.

Ga je met je fietsendrager en fietsen op pad? Kijk dan goed of je eventueel van fietsendrager onderdelen gebruik wilt/moet maken.

Check ook voor vertrek – en tijdens je reis – of de verlichting van je fietsendrager goed functioneert.


Categorieën: Fietsendrager

Ronald

Ronald is onze ervaren fietsendrager expert. Al meer dan 20 jaar test en beoordeelt hij fietsendragers. Hij heeft daardoor alle ontwikkelingen binnen de branche meegekregen en weet als geen ander waarop je een fietsendrager moet testen.