Fietsendrager op een elektrische auto: Is dit mogelijk?

Last updated by Joni on

Fietsendrager elektrische auto

Met een elektrische auto ervaar je een hele andere manier van autorijden. Je hoort geen geluid meer, je kunt razendsnel optrekken en je hoeft ook niet meer te tanken.

Tegelijkertijd brengt een elektrische auto uitdagingen met zich mee. Kun je bijvoorbeeld een fietsendrager op een elektrische auto monteren? In dit artikel kom je het te weten. Lees snel verder!

Is een fietsendrager op een elektrische auto mogelijk?

elektrische auto fietsendrager

Ja, een fietsendrager op een elektrische auto is mogelijk. Maar, dit geldt niet voor alle elektrische auto’s. Zo bestaan er enkele elektrische auto’s waarop geen trekhaak gemonteerd kan worden.

Dit heeft vooral met de plaatsing van het accupakket te maken. Als dit pakket op een onhandige plek gemonteerd is, is het niet mogelijk om een trekhaak onder de auto te zetten.

Wat een elektrische auto vrijwel niet kan, is een aanhanger trekken. Mede daarom denken sommige mensen dat het ook niet toegestaan is om een fietsendrager op een auto te monteren. Met bijvoorbeeld een RMC trekhaak is dit wél mogelijk.

Wat is een RMC trekhaak?

RCM trekhaak fietsendrager

Een RMC trekhaak is een trekhaak die speciaal voor elektrische auto’s ontwikkeld is. Deze trekhaak is geschikt voor elektrische auto’s en voor auto’s met een te laag trekgewicht. 

Het kenmerkende van zo’n trekhaak is de stalen pin. In de kogel van de trekhaak zit een stalen pin verwerkt, waardoor het onmogelijk is om een aanhanger of trailer aan de trekhaak te koppelen.

Het is echter wél mogelijk om een fietsendrager op de RMC trekhaak te plaatsen.

Wat heb je nodig voor een fietsendrager op een elektrische auto?

Allereerst heb je een goede trekhaak nodig. Dit is bij voorkeur een RCM trekhaak.

Ga overigens wel goed na of er onder jouw elektrische auto wel een trekhaak gemonteerd kan worden. Met name bij de net iets oudere elektrische auto’s is dit niet altijd mogelijk.

Ten tweede heb je een goede fietsendrager nodig. De aanschaf hiervan maken wij zo makkelijk mogelijk voor je. Op deze website vind je daarvoor reviews over de beste fietsendragers van dit moment.

Fietsendrager op een elektrische auto: Aandachtspunten

elektrische auto trekhaak fietsendrager

Bij een fietsendrager op een elektrische auto heb je met een paar aandachtspunten te maken:

  • De maximale kogeldruk. Elke trekhaak heeft een maximale kogeldruk. Dat is het maximale gewicht dat de auto op de kogel mag dragen. Deze maximale kogeldruk moet je goed afstemmen op de fietsen die je hebt. Als je twee zware e-bikes hebt, heb je een trekhaak met een hoge maximale kogeldruk nodig. Mocht je deze kogeldruk overschrijden, is dit van aanzienlijke invloed op de wegligging van de elektrische auto.
  • Hoger verbruik. Plaats je een fietsendrager met fietsen op de trekhaak van je elektrische auto? Dan verandert de weerstand die de auto ondervindt aanzienlijk. Dit kan van grote invloed zijn op het verbruik van de elektrische auto. Bij sommige auto’s krijg je met een significant kleinere actieradius te maken.
  • Kijk goed naar je elektrische auto. Sta je op het punt om een nieuwe elektrische auto te bestellen/kopen? En wil je graag met je auto én fietsen op vakantie kunnen gaan? Dan zou je heel goed naar de elektrische auto en de bevestigingsmogelijkheden qua trekhaak moeten kijken. Er bestaan online lijstjes van de beste elektrische auto’s die voor een trekhaak geschikt zijn. Het kan handig zijn om die lijstjes even te bekijken.

Ga je met je elektrische auto en fietsen op vakantie? Dan is met name het hogere energieverbruik een probleem.

Je moet hierdoor vaker opladen, waardoor de reis naar de vakantiebestemming nog langer kan duren. Je moet bovendien goed opletten dat je de juiste oplaadpunten aanhoudt tijdens je reis. Daarbij moet je dus goed rekening houden met het hogere energieverbruik.

Fietsendrager op een elektrische auto: De conclusie

Een fietsendrager kan op een elektrische auto. Je hebt hiervoor idealiter een RMC trekhaak nodig. Ook moet je goed kijken of je elektrische auto voor een trekhaak geschikt is.

Houd bovendien rekening met een (aanzienlijk) kleinere actieradius.


Categorieën: Fietsendrager