Fietsendrager voor mountainbikes – Bekijk de top 7 beste!

Last updated by Franziska on

beste fietsendrager mountainbike

Trek jij er graag met je mountainbike op uit? Voordat je in de bossen het parcours af kunt leggen, moet je waarschijnlijk een eindje rijden.

Voor juist dat eindje is de aanschaf van een fietsendrager voor je MTB aan te raden. Met een mountainbike fietsendrager vervoer je gemakkelijk en snel je mountainbike.

Is een fietsendrager voor je mountainbike een speciale fietsendrager? Nou, zo’n fietsendrager moet aan twee eisen voldoen:

  • De fietsendrager moet een hoog maximaal draagvermogen hebben. Een mountainbike kán licht qua gewicht zijn, maar is dat lang niet in alle gevallen. Dit heeft vooral te maken met het feit dat de lichtere mountainbikes erg duur zijn. Mocht je liever niet super veel geld uitgeven, kom je al snel bij een iets zwaardere mountainbike uit.
  • De fietsendrager moet een brede wielhouder hebben. Aangezien een mountainbike brede banden heeft, moet de fietsendrager zelf een brede goot hebben. Dankzij zo’n brede wielhouder kun je de MTB ‘gewoon’ op/in de fietsendrager neerzetten.

Dit zijn de beste fietsendragers voor een mountainbike

Heb je oren naar de aanschaf van een fietsendrager voor een mountainbike?

Dan raden wij je sowieso aan om je wensen op een rijtje te zetten. Nadat je dat gedaan hebt, raden wij je aan om naar onderstaande fietsendragers te kijken.

Uit onze fietsendragertest is gebleken dat dit de beste fietsendragers voor een mountainbike zijn.

1. Beste fietsendrager voor 1 mountainbike – Pro-User Diamant Fietsendrager

pro-user_fietsendrager_mountainbike
Gewicht fietsendrager11,6 kilogram
Maximaal draagvermogen30 kilogram
Maximale breedte fietsband6 centimeter

Wil je graag 1 mountainbike vervoeren? Dan raden wij je de Diamant fietsendrager van Pro-User aan.

Deze fietsendrager monteer je makkelijk op je trekhaak, waarna je je MTB makkelijk op de drager vast zet. De maximale breedte van de fietsband is 6 centimeter; weinig kans dat jouw MTB nog bredere banden heeft.

Pro-User heeft deze fietsendrager bovendien voorzien van handige frame klemmen. Deze frame klemmen zorgen voor een stevige bevestiging van je MTB.

Maar, je hoeft niet bang te zijn voor beschadigingen aan je frame! Pro-User heeft voor deze klemmen de juiste materialen gebruikt.

In principe kun je elke mountainbike op deze fietsendrager vervoeren. Dit komt vooral door het maximale draagvermogen van 30 kilogram.

Mocht je af en toe ook een andere fiets willen vervoeren, is dit eveneens geen probleem.

Wat ons ook heel erg aanspreekt, is het prijskaartje van de Pro-User Diamant. Je betaalt nog geen 200 euro voor deze fietsendrager, terwijl de kwaliteit echt subliem is.

Bijkomend voordeel: deze fietsendrager beschikt over een dubbele stekker. Ongeacht of je een 7-polige of 13-polige aansluiting hebt, kun je van deze fietsendrager gebruik maken!
2. Beste fietsendrager voor 2 mountainbikes – Thule EasyFold XT 2 933

thule_fietsendrager_2_mountainbikes
Gewicht fietsendrager17,9 kilogram
Maximaal draagvermogen60 kilogram

Wil je graag 2 fietsen op je MTB fietsendrager vervoeren? Dan kom je al snel uit bij deze trekhaak van Thule.

Deze trekhaak is stevig, is ideaal voor 2 fietsen en biedt tal van andere voordelen.

Zo is het een belangrijk voordeel dat je de fietsendrager kunt kantelen. Zet de mountainbikes op de fietsendrager, rijd naar het MTB parcours toe, kantel de fietsendrager, pak alle benodigdheden uit je kofferbak en haal je MTB’s van de fietsendrager af. Gemak dient de mens!

De Thule EasyFold XT 2 933 biedt echter nóg meer gemak. Zoals de naamgeving al doet vermoeden, kun je deze fietsendrager volledig inklappen.

Op de momenten dat je deze fietsendrager niet gebruikt, staat de drager hierdoor nooit in de weg.

Wil je je carbon fiets op deze fietsendrager vervoeren? Geen probleem. Dankzij een handig systeem kun je elke fiets op een veilige manier vast zetten. De fiets staat stevig én het frame raakt niet beschadigd.

Bijkomend voordeel: heb je een 29er mountainbike? Dan past deze MTB ook perfect op deze Thule fietsendrager.

Houd wel rekening met het vrij forse prijskaartje.
3. Beste fietsendrager voor 3 mountainbikes – Thule EasyFold XT 3 934

thule_fietsendrager_3_mountainbikes
Gewicht fietsendrager27,5 kilogram
Maximaal draagvermogen60 kilogram

Ga je graag samen met 2 vrienden fietsen? Dan is de Thule EasyFold XT 3 934 aan te raden.

Deze mountainbike fietsendrager is namelijk voor 3 fietsen geschikt. Je neemt de 3 fietsen probleemloos, veilig én handig mee.

Dit is onder meer te danken aan de stevige constructie. De drager zelf is stevig, terwijl je de fietsen ook stevig op de drager vast kunt zetten.

Dankzij de afneembare frameadapters met koppelbegrenzer kunnen de MTB’s echt geen kant op. Uiteraard hoef je hierbij niet bang te zijn voor beschadigingen aan je mountainbike.

Je had het mogelijk al verwacht, maar deze fietsendrager biedt enkele handige extra’s. De drager is bijvoorbeeld kantelbaar, is compact op te vouwen en is bijzonder veilig.

Dit laatste is onder meer te danken aan de 13-polige stekker; dankzij deze stekker beschikt de drager over achteruitrijverlichting en mistachterlicht.

Moet je bij deze fietsendrager nog met nadelen rekening houden? Je moet ten eerste rekening met een behoorlijke investering houden. Iets wat volgens ons op zich logisch is; op weinig fietsendragers kun je 3 mountainbikes vervoeren.

Tevens is de kwaliteit van deze Thule fietsendrager magnifiek. Ten tweede moet je met het gewicht rekening houden; deze fietsendrager weegt ruim 27 kilogram.
4. Beste lichtgewicht MTB fietsendrager – Uebler i21

lichtgewicht_mtb_fietsendrager
Gewicht fietsendrager14 kilogram
Maximaal draagvermogen60 kilogram

Ben je op zoek naar een lichtgewicht MTB fietsendrager? Dan is de Uebler i21 de beste optie voor je.

Deze fietsendrager biedt plek aan 2 fietsen, maar weegt zelf slechts 14 kilogram. Met dank aan dit minieme gewicht geniet je van veel gebruiksgemak.

Zoals we van Uebler gewend zijn, voldoet deze fietsendrager aan alle verwachtingen. Zo kun je je MTB’s heel stevig op deze drager vastzetten.

Dit is te danken aan de gepatenteerde IQ-sluiting. Ook de afneembare afstandhouders met diefstalbeveiliging zijn het benoemen meer dan waard.

Heb je 2 zware mountainbikes die je wilt vervoeren? Daar draait de Uebler i21 zijn hand niet voor om. Deze MTB heeft namelijk een maximaal draagvermogen van 60 kilogram.

Kantelen, inklappen en uit te breiden. Ook dit zijn enkele kenmerken van de Uebler i21. Dankzij de kantelfunctie behoud je toegang tot de kofferbak, terwijl de inklapfunctie het opbergen een stuk makkelijker maakt.

Met een oprijgoot breid je deze fietsendrager uit, waardoor je nóg makkelijker je MTB’s op de drager vastzet.

Houd wel rekening met het prijskaartje van de Uebler i21. Voor deze fietsendrager betaal je bijna 800 euro; dat is fors aan de prijs.
5. Beste MTB fietsendrager voor op het dak – Thule FreeRide 532

dak_fietsdrager_mountainbike
Gewicht fietsendrager3,5 kilogram
Maximaal draagvermogen17 kilogram

Wil jij graag je MTB op het dak van je auto vervoeren? Met de Thule FreeRide 532 maak je dit erg makkelijk voor jezelf.

Je monteert deze drager op het dak van je auto, waarna je je MTB makkelijk in deze drager vastzet.

Belangrijk voordeel hierbij is dat deze fietsendrager uitstekend geschikt is voor MTB’s. Dit komt onder meer door de spanbanden met snelsluiting; deze spanbanden passen zich automatisch aan de breedte van de banden aan.

Ook is ideaal dat je de fiets echt stevig in deze drager vastzet. Hiervoor heeft Thule slimme systemen bedacht, waarmee uiteraard het frame van je fiets niet beschadigd raakt.

Wel moet je even goed rekening met de werking van deze fietsendrager houden. Je moet de MTB namelijk wel op het dak van je auto tillen; heb je die kracht in je armen?

Verder moet je rekening houden met het maximale draagvermogen van 17 kilogram. Mocht je een echte zware mountainbike hebben, is dit draagvermogen mogelijk niet toereikend.

Wat dan wel weer ideaal is, is het prijskaartje van deze Thule MTB fietsendrager!
6. Beste fietsendrager voor meerdere mountainbikes – Hapro Atlas 2 Premium Blue

fietsendrager_hapro_atlas
Gewicht fietsendrager16 kilogram
Maximaal draagvermogen60 kilogram

Als je 2 mountainbikes wilt vervoeren, sluit de Hapro Atlas 2 Premium Blue perfect op je wensen aan. Dit is in onze ogen één van de beste, stevigste en handigste fietsendragers voor mountainbike.

Door de robuuste samenstelling heeft ‘ie bijvoorbeeld een maximaal draagvermogen van 60 kilogram!

Ook de algehele samenstelling van deze fietsendrager is uitmuntend. Zo kun je je mountainbikes stevig vastzetten, mede door de frameklemmen. Ook de breedte van de wielhouders is dik in orde, waardoor je op deze drager elke MTB kunt bevestigen.

De algehele kwaliteit, het prijskaartje en enkele handige functies zijn ook volledig naar onze wens. Een echte aanrader dus voor elke mountainbiker!
7. Pro-User Diamant SG2

pro-user_diamant_sg2
Gewicht fietsendrager25 kilogram
Maximaal draagvermogen60 kilogram

Heb je de perfecte fietsendrager voor een MTB nog niet gevonden? Kijk dan naar de Pro-User Diamant SG2.

Deze opvallend betaalbare fietsendrager is uiterst geschikt voor mountainbikes, is op een ideale manier samengesteld en is hierdoor erg handig in gebruik.

Ook is het mogelijk om mountainbikes met echt dikke banden op deze fietsendrager stevig vast te zetten.

Daarbij geniet je van het maximale draaggewicht van 60 kilogram. Zelfs als je 2 zware elektrische mountainbikes wilt vervoeren, is dat met de Pro-User Diamant SG2 mogelijk.

Daarbij geniet je ook nog van veel handige functies, waaronder een kantelfunctie en inklapsysteem. Wat wil je nog meer?

Houd bij deze fietsendrager wel rekening met het vrij forse eigen gewicht.
Fietsendrager voor je mountainbike kopen: waar op letten?

Ben je van plan om een nieuwe fietsendrager voor je MTB te kopen? Dan zijn er tal van factoren waar je goed op moet letten.

De belangrijkste aandachtspunten bespreken we graag hieronder, inclusief tal van handige tips.

Hoeveel MTB’s wil je vervoeren?

Ten eerste zou je goed na moet denken over de hoeveelheid MTB’s. Wil je 1 MTB vervoeren? Wil je 2 fietsen vervoeren? Of wil je 3 fietsen vervoeren?

De keuze is aan jou; voor alle hoeveelheden heb je in ieder geval voldoende keuze uit geschikte fietsendragers.

Naar wat voor fietsendrager gaat je voorkeur?

Een MTB kun je op drie manieren op je auto vervoeren:

  • Fietsendrager op de trekhaak
  • Fietsendrager op het dak
  • Fietsendrager op de achterruit van je auto

Onze voorkeur gaat uit naar een fietsendrager op de trekhaak. Deze dragers zijn makkelijk in gebruik, hebben een hoog draagvermogen en zijn in veel varianten te verkrijgen.

Hoe zwaar is je MTB?

Ook zou je goed moeten kijken naar het gewicht van je MTB. Op basis van dát gewicht bepaal je wat het maximale draagvermogen van de fietsendrager moet zijn.

Wil je het zekere voor het onzekere nemen? Kies dan voor een fietsendrager met een draagvermogen van 30 kilogram per fiets.

Er bestaan weinig tot geen mountainbikes die meer dan 30 kilogram wegen!

Hoe breed zijn de banden van je MTB?

Verder raden wij je aan om goed naar de breedte van de banden te kijken. Aan de hand van deze breedte kun je gericht op zoek gaan naar een fietsendrager met een brede goot. 

Onze voorkeur gaat uit naar een fietsendragers met verstelbare wielhouders. Als je de wielhouders kunt verstellen, stel je deze volledig in op basis van de breedte van de MTB banden.

Handige eigenschappen van een fietsendrager

Let goed op verschillende eigenschappen van een fietsendrager:

  • Inklapbaar: een inklapbare fietsendrager biedt ook veel gemak. Je bergt de fietsendrager hierdoor nog makkelijker op.
  • Stekker: ga ook goed na over welke stekker de fietsendrager beschikt. Kijk hierbij uiteraard ook naar de aansluiting van de trekhaak.

Prijs-kwaliteitsverhouding

Als laatste punt wijzen wij je graag op de prijs-kwaliteitsverhouding.

Je doet er sowieso verstandig aan om te kiezen voor een MTB fietsendrager van een A-merk. Onder meer Thule, Pro-User en Hapro leveren prima fietsendragers voor een mountainbike.

Hoeveel geld wil je aan de beste fietsendrager voor je mountainbike betalen? Dat is tot slot de belangrijkste vraag om over na te denken; de prijzen van deze fietsendragers lopen namelijk behoorlijk uiteen.
Ook interessant:


Categorieën: Fietsendrager

Franziska

Franziska werkt bij een fietsenwinkel en is gepassioneerd over alles wat met fietsen te maken heeft. Haar specialiteit ligt echter bij fietsendragers, die zij graag uitgebreid onderwerpt aan een kritische test. Aan de hand van haar testresultaten schrijft zij scherpe reviews en voorziet ze haar lezers met alle liefde van koopadvies.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *