Stekker fietsendrager aansluiten: Tips & Aandachtspunten

Last updated by Ronald on

stekker fietsendrager aansluiten

Het monteren van een fietsendrager is niet altijd gesneden koek. Zo kan het lastig zijn om de fietsendrager op de trekhaak vast te zetten.

Indien dat gelukt is, is het zaak om de stekker goed aan te sluiten. Ook dat verloopt niet altijd even soepel.

In deze gids vertellen wij je alles over het goed aansluiten van de stekker van een fietsendrager.

In het kort

Check eerst of de stekker van de fietsendrager geschikt is voor de aansluiting van de auto/trekhaak.

Vervolgens is het een kwestie van de stekker in de aansluiting te steken. Druk ‘m goed door en klik ‘m vervolgens stevig vast in de aansluiting.

Trek vervolgens voorzichtig aan de stekker; daarmee check je makkelijk of de stekker van je fietsendrager stevig/goed aangesloten is.

Het belang van het aansluiten van de stekker van een fietsendrager

Voordat je met je auto met fietsendrager op pad kunt gaan, moet je het een en ander goed controleren.

Zo moet je goed controleren of de fietsendrager goed op de trekhaak vastgezet is. Ook moet je controleren of de stekker van de fietsendrager goed vastzit in de aansluiting.

Dit is om meerdere redenen van belang:

  • Deze stekker zorgt ervoor dat de verlichting van je fietsendrager werkt. Doet de verlichting van je fietsendrager het niet? Dan kun je hier van de politie een boete voor ontvangen. Je bent simpelweg verplicht om goede/werkende verlichting op je fietsendrager te hebben. Dit komt ook doordat de fietsendrager mogelijk voor de verlichting van je auto zelf zit.
  • Deze stekker zorgt voor communicatie met andere weggebruikers. Als je links- of rechtsaf afslaat, doe je uiteraard je knipperlicht aan. Zit de stekker van de fietsendrager niet (goed) in de aansluiting? Dan zien andere weggebruikers niet altijd dat je af gaat slaan. Zit de stekker wél goed in de aansluiting? Dan doen de knipperlichten op de fietsendrager het goed, waardoor je op de gewenste manier met andere weggebruikers kunt communiceren.

Stekker fietsendrager aansluiten: Waarom het niet altijd goed gaat

Heb je moeite om de stekker van de fietsendrager aan te sluiten? Dit is in bepaalde situaties goed mogelijk.

Zo moet je goed naar het soort aansluiting van je auto/trekhaak kijken. De oudere auto’s/trekhaken hebben een 7-polige aansluiting. Dit houdt in dat je fietsendrager over een 7-polige stekker moet beschikken.

De nieuwere auto’s/trekhaken zijn daarentegen van een 13-polige aansluiting voorzien. Voor zo’n aansluiting heeft je fietsendrager dus een 13-polige stekker nodig.

Komen de stekker en aansluiting niet overeen met elkaar? Dan is het vaak lastig om de stekker van de fietsendrager goed aan te sluiten. Het gevolg is ook nog eens dat de verlichting niet goed functioneert.

Het is ook goed mogelijk dat de stekker – of de aansluiting – beschadigd geraakt is. Dit kan komen door ouderdom, slijtage of onverhoopt onjuist gebruik.

Mocht er sprake van slijtage zijn, is het goed mogelijk dat de stekker niet meer goed op de aansluiting past. Ook het gevolg hiervan is dat de verlichting niet meer goed functioneert.

Met andere woorden: kijk goed naar de fietsendrager die je hebt, naar de betreffende stekker en naar de aansluiting van je auto/trekhaak. Dit moet feilloos bij elkaar passen.

Is dat niet het geval? Dan kun je een handige adapter kopen.

Wanneer moet je de stekker van een fietsendrager vervangen?

Komt één van bovenstaande situaties je bekend voor? Dan is het wellicht zaak om de stekker van je fietsendrager te vervangen. Daarmee voorkom je in ieder geval dat je een compleet nieuwe fietsendrager moet kopen.

Het vervangen van een stekker van een fietsendrager is in de meeste gevallen mogelijk. Je laat dit het beste bij een specialist doen, zoals een aanbieder van fietsendragers.

Dergelijke aanbieders hebben vaak monteurs in dienst die de stekker van een fietsendrager kunnen vervangen.

Zie je het niet zitten om de stekker te laten vervangen/repareren? Dan is het wellicht verstandiger om een nieuwe fietsendrager te kopen.

Ga in ieder geval nooit de weg op met een niet functionerende stekker of aansluiting.

Is het aansluiten van de stekker van een fietsendrager eenvoudig?

Ja, het aansluiten van de stekker van een fietsendrager is relatief eenvoudig. Althans; dat is het geval als je het stappenplan goed opvolgt.

Daarbij waarschuwen wij je graag nog voor het volgende:

  • Forceer niks. Gaat de stekker om een of andere reden niet goed in de aansluiting? Forceer dan vooral niks. Haal de stekker even uit de aansluiting en check zowel de stekker als de aansluiting. Mogelijk zie je direct dat één van de pinnen van de stekker kapot is.
  • Check regelmatig de kabel. Niet alleen de stekker en aansluiting zijn van belang, maar ook de kabel. Check daarom regelmatig of de kabel nog 100% in orde is. Mogelijk is de kabel wel eens over de grond geschaafd, waardoor er beschadigingen ontstaan zijn. In zo’n geval zou je de kabel moeten vervangen.
  • Kijk goed naar de stekker + aansluiting. We hebben het eerder al benoemd, maar kijk heel goed naar de stekker en aansluiting. Als je auto/trekhaak een 7-polige aansluiting heeft, heb je een fietsendrager met 7-polige stekker nodig. Dit is ook het geval bij een 13-polige stekker en aansluiting. Mocht dit in jouw situatie niet op elkaar aansluiten, kun je het beste voor een adapter kiezen. Of je zou een nieuwe fietsendrager moet kopen.

Tot slot adviseren wij je het volgende: sluit met beleid de stekker van je fietsendrager aan. Doe je dit met grof geschut? Dan is de kans op een beschadiging of defect vrij groot.Ook interessant:


Categorieën: Fietsendrager

Ronald

Ronald is onze ervaren fietsendrager expert. Al meer dan 20 jaar test en beoordeelt hij fietsendragers. Hij heeft daardoor alle ontwikkelingen binnen de branche meegekregen en weet als geen ander waarop je een fietsendrager moet testen.