NL sticker op een fietsendrager: Wat zijn de regels?

Last updated by Ronald on

nl sticker fietsendrager

Als je gebruik maakt van een fietsendrager op je auto, ben je aan tal van regels gebonden.

Zo ben je verplicht om goede verlichting op de fietsendrager te dragen, maar ook ben je verplicht om de fietsen stevig vast te zetten.

Verder ben je in veel gevallen verplicht om een NL sticker op je fietsendrager te plakken. Hoe dit precies zit en wanneer je dit moet doen, lees je in deze gids.

In het kort

  • Als de fietsendrager voor het kenteken van je auto zit, moet je een NL sticker op je fietsendrager plakken.
  • Als je fietsendrager een witte kentekenplaat heeft, ben je eveneens verplicht om een NL sticker op je fietsendrager te plakken. Dit komt onder meer doordat op een witte kentekenplaat geen landcode staat.
  • Mocht de fietsendrager voor de landcode van het kenteken van je auto zitten, ben je ook verplicht om de NL sticker op je fietsendrager te plakken.

Waarom een NL sticker op een fietsendrager plakken?

Doordat de grenzen in Europa open zijn, is het eenvoudig om naar een ander land te reizen. In het andere land moet je je uiteraard aan de geldende regel- en wetgeving houden.

Eén van de verplichtingen daarbij is dat op je auto zichtbaar moet zijn vanuit welk land je afkomstig bent. Dit is het gevolg van afspraken die in het Verdrag van Wenen gemaakt zijn.

Om aan deze afspraak te kunnen voldoen, staat er op het Nederlandse kenteken altijd een landcode. Op het kenteken staat links een blauw vak met daarin de landcode ‘NL’.

Rijd je bijvoorbeeld in Italië? Dan zien de Italianen dat je uit Nederland afkomstig bent.

Heb je echter een fietsendrager op je trekhaak gemonteerd? Of heb je een fietsendrager op je achterklep gemonteerd?

In beide gevallen is het goed mogelijk dat de landcode niet meer zichtbaar is. Indien dit het geval is, moet je een NL sticker op je fietsendrager plakken.

In welke landen is een NL sticker verplicht?

Het Verdrag van Wenen is een verdrag tussen de meeste Europese landen. Dit houdt in dat je in de meeste Europese landen de NL sticker op je fietsendrager moet hebben.

Wij raden je aan om de sticker ‘gewoon’ op de fietsendrager te plakken. Het is een kleine moeite en je voorkomt hier het nodige gedoe mee. Bovendien hoef je het maar één keer te doen.

Pas als je weer een andere goede fietsendrager koopt, heb je weer een andere NL sticker nodig.

Waar koop je een NL sticker voor je fietsendrager?

Heb je een NL sticker voor op je fietsendrager nodig? Je kunt/mag deze sticker niet zelf maken.

Nee, het moet om een officiële sticker gaan die je bij verschillende webshops kunt kopen.

Wij raden je aan om de sticker bij de ANWB te kopen. Je kunt dit gemakkelijk online doen of je kunt langsgaan in één van de vele ANWB winkels.

Mocht je naar één van de winkels gaan, krijg je de sticker direct mee. Indien je ‘m online bestelt, krijg je ‘m spoedig thuisbezorgd.

Ga je binnenkort op vakantie? Check dan goed of de fietsendrager voor de landcode van het kenteken zit.

Is dat het geval? Bestel dan direct de NL sticker bij de ANWB. Of bij één van de andere autoshops en webwinkels die ‘m te koop aanbieden.

Waar moet je de NL sticker op je fietsendrager plakken?

Je bent dus in veel gevallen verplicht om een NL sticker op je fietsendrager te plakken. Maar, waar moet je ‘m dan precies plakken? Dat maakt op zich niet al te veel uit.

Er is niet voorgeschreven waar je de sticker exact moet plakken. Wel is het volgende voorgeschreven: De NL sticker moet op een zichtbare en leesbare plek geplakt worden

Dit is uiteraard een nogal ruime omschrijving, waardoor je veel kanten op kunt met het plakken van de NL sticker. Ga vooral even goed na waar op jouw fietsendrager voldoende ruimte is voor de NL sticker.

Belangrijk om te weten: zo’n sticker is gevoelig voor warmteontwikkeling. Het is daarom belangrijk om ‘m niet al te dicht in de buurt van de uitlaat van je auto te plakken.

Mag je de NL sticker ook op je auto plakken?

Ja, dit mag. Je moet in dat geval echter ook nog een NL sticker op je fietsendrager plakken. Het is daarom logischer om de sticker direct op je fietsendrager te plakken.

Mag je de sticker op de fietsendrager bedekken?

Nee, het is niet toegestaan om de sticker op de fietsendrager te bedekken.

Als je dit wel doet, bijvoorbeeld met fietsen, kan je hiervoor staande gehouden worden. Zorg er daarom voor dat de NL sticker op je fietsendrager altijd goed leesbaar is.

Hoe moet je een NL sticker op je fietsendrager plakken?

Je weet nu al precies waar je een NL sticker op je fietsendrager moet plakken. Een volgende, logische vraag is hoe je dit dan precies moet doen? Dat doe je eigenlijk vrij eenvoudig:

  • Stap 1: bepaal waar je de NL sticker precies wilt plakken. Zoals hierboven al aangegeven moet het om een goed zichtbare en leesbare plek gaan.
  • Stap 2: maak de betreffende plek goed schoon. Het is belangrijk om de plek goed schoon te maken waarop je de NL sticker gaat plakken.
  • Stap 3: droog de plek goed af. Nadat je de plek schoongemaakt hebt, moet je ‘m ook even goed afdrogen.
  • Stap 4: plak de NL sticker voorzichtig op je fietsendrager. Als de plek goed schoon en droog is, is dit in veel gevallen een koud kunstje.

NL sticker op je fietsendrager plakken: Een kleine moeite

Al met al is het een kleine moeite om een NL sticker op je fietsendrager te plakken. Gezien de afspraken die internationaal gemaakt zijn, ben je dit bovendien verplicht. Dat is het geval in deze situaties:

  • Als je een witte kentekenplaat op je fietsendrager hebt zitten. Op zo’n kentekenplaat staat immers nooit een landcode.
  • Als de fietsendrager voor de landcode van het kenteken op je auto zit.

Met andere woorden: men moet kunnen zien dat je uit Nederland komt. Dit blijkt uit de landcode op het kenteken én uit de NL sticker op je fietsendrager.



Ook interessant:


Categorieën: Fietsendrager

Ronald

Ronald is onze ervaren fietsendrager expert. Al meer dan 20 jaar test en beoordeelt hij fietsendragers. Hij heeft daardoor alle ontwikkelingen binnen de branche meegekregen en weet als geen ander waarop je een fietsendrager moet testen.