Fietsendrager ophangen: Tips & Aandachtspunten

Last updated by Ronald on

fietsendrager ophangen

Een fietsendrager ophangen is in veel situaties een kleine uitdaging. Je hebt hier immers de nodige ruimte voor nodig én zo’n drager weegt nogal wat.

Het is daarom aan te raden om in een speciaal ophangsysteem te investeren. Aan zo’n systeem hang je de fietsendrager makkelijk, ruimtebesparend en veilig op.

In dit artikel kom je te weten hoe je zo’n fietsendrager het beste op kunt hangen en waar je rekening mee moet houden. Lees snel verder!

Waarom zou je een fietsendrager ophangen?

Is het nou echt nodig om je fietsendrager op te hangen? Daar kan over gediscussieerd worden. Feit is, wat ons betreft, dat het ophangen van een fietsendrager meerdere voordelen biedt:

  • De fietsendrager staat niet meer in de weg. Als je ‘m normaal gesproken in je schuur neerzet, kost dit de nodige ruimte. Zonde, aangezien je waarschijnlijk met de ruimte aan de muur weinig tot niks doet.
  • Je verkleint de kans op schade aanzienlijk. Hang je je fietsendrager veilig aan het ophangsysteem op? Dan hoef je niet bang te zijn voor schade aan de fietsendrager. Bijkomend voordeel: de zware fietsendrager kan zelf ook niet tegen andere zaken omvallen.

Hoe kun je een fietsendrager ophangen?

Wil je graag van bovenstaande voordelen genieten? Dan heb je een goed ophangsysteem voor je fietsendrager nodig.

Daarvoor kun je uit verschillende systemen kiezen:

  • Muurbevestiging voor een fietsendrager. Een muurbevestiging bestaat eigenlijk uit niks meer dan een trekhaak op een ijzeren plaat. Deze plaat kun je aan de muur vastschroeven, waarna je de fietsendragers stevig (en veilig) aan de kogel kunt monteren.
  • Wandhouder voor een fietsendrager. Je kunt ook voor een speciale wandhouder voor een fietsendrager kiezen. Dit is méér dan alleen een soort van trekhaak voor aan de muur. Het is min of meer een frame dat je aan de muur ophangt. Aan dit frame kun je vervolgens veilig de fietsendrager ophangen.

Moet je altijd je fietsendrager ophangen?

Nee, je bent uiteraard tot niks verplicht. Zoals hierboven al aangegeven, is het echter wel verstandig om de fietsendrager op te hangen.

Wat mogelijk nog verstandiger is, is om voor een goede fietsendrager te kiezen. Een goede fietsendrager is in dit geval één van de volgende soorten dragers:

  • Lichtgewicht fietsendrager. Als je voor een lichtgewicht fietsendrager kiest, hang je deze vele malen makkelijker aan de muur op. Door het beperkte gewicht heb je niet al te veel spierkracht nodig.
  • Inklapbare fietsendrager. Wat nog het allerbeste is, is om voor een inklapbare fietsendrager te kiezen. Zo’n drager kun je makkelijk inklappen, waarna je ‘m makkelijk in een hoekje in de schuur kunt zetten. Overigens kun je ook een inklapbare fietsendrager aan de muur ophangen. In dat geval vang je eigenlijk twee vliegen in één klap.

Als je een fietsendrager hebt, moet je het jezelf zo makkelijk mogelijk maken. Dat begint al bij je zoektocht naar een geschikte, nieuwe fietsendrager.

Kies idealiter voor een lichte fietsendrager die je makkelijk in kunt klappen. Zo’n fietsendrager is makkelijk op te tillen en daarmee ook makkelijk op te hangen.

Maar, zo’n fietsendrager hoef je niet eens per se op te hangen. Doordat je ‘m compact in kunt klappen, kun je ‘m ook op een andere manier opbergen.

Hier moet je rekening mee houden

Een fietsendrager ophangen is niet geheel zonder risico. Ten eerste moet je goed naar de muur kijken waar je je fietsendrager aan op gaat hangen.

Dit moet een stevig muurtje zijn, bijvoorbeeld van steen of beton. Als het om een krakkemikkig muurtje gaat, is de kans aanwezig de muur met fietsendrager en al instort.

Ten tweede moet je met je eigen veiligheid rekening houden.

Wil je je fietsendrager in de schuur aan de muur ophangen? Doe dit dan een muur waar je niet (of zo min mogelijk) bij in de buurt hoeft te komen.

Mocht je juist veel lang de fietsendrager heen moeten lopen, bestaat de kans dat je hier hard je hoofd aan stoot.

Ten derde heb je met de mogelijke accessoires voor je fietsendrager te maken. Wat doe je bijvoorbeeld met de kentekenplaat, lichtbalk en andere accessoires?

Zorg ook voor deze accessoires voor een handige opbergmogelijkheid.

Al met al, een fietsendrager ophangen is zeker een goed idee, maar kijk goed naar de mogelijkheden en hou rekening met de genoemde factoren in dit artikel.


Categorieën: Fietsendrager

Ronald

Ronald is onze ervaren fietsendrager expert. Al meer dan 20 jaar test en beoordeelt hij fietsendragers. Hij heeft daardoor alle ontwikkelingen binnen de branche meegekregen en weet als geen ander waarop je een fietsendrager moet testen.