Mag je bagage meenemen op een fietsendrager?

Last updated by Ronald on

bagage op fietsendrager

Een fietsendrager heeft in de basis één functie: het veilig vervoeren van fietsen.

In sommige gevallen ben je echter wellicht op zoek naar een tweede functie. Een tweede functie in de vorm van het vervoeren van bagage.

Het is logisch dat je hier een fietsendrager voor wilt gebruiken, maar dit is dus niet toegestaan. Hoe dit allemaal precies zit, bespreken we graag in dit artikel.

In het kort

Bagage op een normale fietsendrager meenemen, is volgens de wet niet toegestaan. De enige uitzondering hierop vormt een accessoire voor een fietsendrager die speciaal voor het vervoer van bagage ontwikkeld is.

Een goed voorbeeld hiervan is de Thule Velospace of Thule EasyBase. Zonder een dergelijke accessoire mag je geen bagage op een fietsendrager vervoeren.

Waarom mag je geen bagage op een fietsendrager vervoeren?

Het is dus niet toegestaan om een bagage op een fietsendrager te vervoeren.

Dit heeft puur met de volgende passage uit het wetboek te vinden: “Indien de lastdrager is geconstrueerd voor het vervoer van specifieke goederen, mogen geen andere én niet meer van deze goederen worden vervoerd dan waarvoor de constructie is bestemd”.

De constructie van een fietsendrager is alleen voor één of meerdere fietsen bestemd. Dit betekent concreet dus dat het niet toegestaan is om bagage op je fietsendrager te vervoeren.

Heb je een fietsendrager voor 2 fietsen gekocht? Dan houdt dit in dat de constructie voor maximaal 2 fietsen geschikt is.

Op zo’n fietsendrager kun je dus niet meer fietsen vervoeren. Ook kun je niet op zo’n fietsendrager voor een combinatie van 2 fietsen en bagage kiezen.

Wanneer mag je wel bagage op een fietsendrager vervoeren?

Op bovenstaande wet is één uitzondering: met een speciale accessoire is het wel toegestaan om de bagage op de fietsendrager te vervoeren.

In dat geval heb je bijvoorbeeld een bagage box nodig. Zo’n trekhaakkoffer c.q. bagagebox kun je stevig op de trekhaak vastzetten. Doordat zo’n box specifiek voor bagage ontwikkeld is, voldoet zo’n box aan de bovenstaande wet.

Een andere optie is bijvoorbeeld de Thule EasyBase. Dit is een drager die je op je trekhaak vast kunt zetten, waarna je hier ook bagage op kunt vervoeren.

Maar, alleen aan de Thule EasyBase heb je niet voldoende.

Ook voor dit product heb je nog een bijbehorende bagagebox nodig. Zo’n bagagebox wordt overigens ook wel een bagagetas genoemd.

Let goed op de maximale kogeldruk

Speciaal voor jou hebben we een uitgebreide fietsendrager test achter de rug. Bij deze test hebben we onder meer naar het maximale draagvermogen en de maximale kogeldruk gekeken.

Deze beide zaken zijn óók van belang als je bagage op een fietsendrager wilt vervoeren.

Wil je bijvoorbeeld een bagagetas op je fietsendrager zetten? Check dan goed wat de maximale kogeldruk van je trekhaak is.

Indien je vervolgens de tas of bagagebox gaat vullen, moet je rekening met deze kogeldruk houden.

Overschrijd je met de bagagebox de maximale kogeldruk? Dan kan de fietsendrager uit balans raken. De gevolgen hiervan zijn niet overzien.

Bagage op fietsendrager meenemen: Dit heb je nodig

Op een normale fietsendrager mag je dus geen bagage vervoeren. Wat je hiervoor nodig hebt, is een speciale bagagebox.

Zo’n box kun je bijvoorbeeld op de Thule EasyBase monteren, waarna je op een veilige manier de bagage kunt vervoeren.

Dit is spijtig genoeg geen al te goedkope oplossing. Je moet al snel rekening houden met een investering van een paar honderd euro tot duizend euro.

Het kan daarom verstandig zijn om op zoek naar een alternatief te gaan.

Een goed alternatief is bijvoorbeeld een dakkoffer op het dak van je auto. In deze koffer kun je voldoende bagage kwijt, terwijl dit ook nog wettelijk toegestaan is.

Wel moet je rekening houden met een hoger brandstofverbruik en met het maximale draaggewicht van het dak van je auto/de dakkoffer.

Bagage op een fietsendrager: Conclusie

Moraal van het verhaal: zet nooit zomaar een koffer op je fietsendrager. Dit is niet conform de wet en kan levensgevaarlijke situaties veroorzaken.

Kies in plaats daarvan voor een speciale bagagebox op de fietsendrager. Of ga op zoek naar een alternatief, bijvoorbeeld in de vorm van een dakkoffer.

Ons advies is om je op dit gebied strikt aan de wet te houden. Mocht je de trekhaak op een verkeerde manier belasten, kan de fietsendrager in een extreme situatie zelfs van de trekhaak afvallen.

Mocht een andere auto bovenop je fietsendrager knallen, word je hier ongetwijfeld aansprakelijk voor gesteld.

Een dergelijke claim moet je ten koste van alles voorkomen. Vervoer daarom nooit bagage op een normale fietsendrager.


Categorieën: Fietsendrager

Ronald

Ronald is onze ervaren fietsendrager expert. Al meer dan 20 jaar test en beoordeelt hij fietsendragers. Hij heeft daardoor alle ontwikkelingen binnen de branche meegekregen en weet als geen ander waarop je een fietsendrager moet testen.