Carbon fiets op een fietsendrager: Tips & Aandachtspunten

Last updated by Ronald on

carbon fiets op fietsendrager

Wil je op een veilige manier je carbon fiets vervoeren? Dan komt hier het nodige bij kijken.

Mocht je ‘m op een ‘normale’ fietsendrager vervoeren, dan is de kans namelijk groot dat het carbon beschadigd raakt. Dit materiaal is onwijs licht en delicaat, waardoor dat snel kan gebeuren.

Hoe je dit kunt voorkomen, lees je in dit artikel!

In het kort

Een carbon fiets vervoer je idealiter niet op elke willekeurige fietsendrager. Dit materiaal is nogal kwetsbaar, waardoor je bij voorkeur een fietsendrager met speciale (zachte) klemmen nodig hebt.

Ook geniet het in veel gevallen de voorkeur om voor een dakdrager te kiezen in plaats van voor een trekhaakdrager.

Hoe kan je een carbon fiets op een fietsendrager vervoeren?

Als je je carbon racefiets op een fietsendrager wilt vervoeren, heb je hier in de basis 2 mogelijkheden voor:

  • Met een dakdrager. Over het algemeen wordt een dakdrager als veilig beschouwd, indien je voor een goede dakdrager met de juiste klem kiest. Het voordeel hiervan is dat je het voorwiel van je fiets moet verwijderen. Dit houdt in dat het voorwiel en bijbehorende vork al niet beschadigd kan raken.
  • Met een trekhaakdrager. Je kunt ook voor een trekhaakdrager kiezen. Kies in dat geval voor een speciale trekhaakdrager voor carbon fietsen. Onder meer het merk Thule biedt hier speciale trekhaakdragers voor aan.

Moraal van het verhaal: je hebt eigenlijk een speciale fietsendrager voor je racefiets nodig.

Zo’n fietsendrager is van de juiste materialen vervaardigd en van de juiste klemmen voorzien. Met deze klemmen zet je bijvoorbeeld de voorvork of het frame van je carbon racefiets veilig vast.

Uiteraard staat je racefiets van carbon op zo’n fietsendrager ook stevig vast.

Fietsendrager op het dak

Idealiter kies je dus voor een fietsendrager op het dak. Doordat een carbon fiets lekker licht van gewicht is, til je de fiets ook nog makkelijk het dak van je auto op.

Voordat je dat doet, is het veelal zaak om het voorwiel uit de fiets te halen. Leg dit voorwiel voorzichtig in je auto neer en zet je fiets vervolgens stevig in de dakdrager vast.

Daarbij is het wenselijk dat je géén gebruik van het frame hoeft te maken. Een carbon fiets zou je idealiter altijd aan de voorvork vast moeten maken.

Fietsendrager op de trekhaak

Kies je ervoor om je carbon fiets op een trekhaakdrager te vervoeren? Dan zou je niet alleen in een fietsendrager moeten investeren, maar mogelijk ook nog in accessoires.

Zo is Thule recentelijk met een nieuw product op de markt gekomen: de Thule Protector. Dit is een accessoire die je om het frame van je carbon racefiets heen moet schuiven.

Nadat je dat hebt gedaan, zorgt dit accessoire voor de bescherming van het carbon frame. Je kunt hierdoor ‘gewoon’ van een normale trekhaakdrager gebruik maken.

Een andere optie die je hebt, is een zogeheten fietsframe adapter. Deze adapters zijn ideaal voor fietsen die geen bovenframe hebben.

Of als je het liefste geen klem op het bovenframe van je fiets klemt. Bij een fiets van carbon is dat heel goed voor te stellen.

Oppassen met een carbon fiets

Een goede fietsendrager heeft ontzettend veel te bieden. Veel gebruiksgemak, de gewenste stevigheid en een hoog maximaal draagvermogen zijn hier goede voorbeelden van.

Bij een carbon fiets is juist het maximale draagvermogen niet van belang. De reden? Een carbon fiets is over het algemeen erg licht.

Wat veel belangrijker is, is de manier waarop je de fiets vast kunt zetten op de fietsendrager. Daarover raden wij je het volgende aan:

  • Kies voor een fietsendrager met zachte klemmen. Deze klemmen kun je bijvoorbeeld om de voorvork of het frame van je carbon fiets vastklemmen. De klemmen houden de fiets op zijn plek en richten geen schade aan. Dat laatste is bij een fietsendrager met ‘normale’ klemmen hoogstwaarschijnlijk wel het geval.
  • Draai de klemmen niet te strak aan. Bij een normale fiets kun je de klem lekker stevig om bijvoorbeeld het frame heen vastdraaien. Bij een carbon fiets moet je dit vooral niet doen. Als de klem te strak om het carbon hebt zitten, raakt het materiaal vanzelf beschadigd.
  • Pas op met het verplaatsen van je fiets. Wil je je fiets op je fietsendrager vastzetten? Of wil je ‘m juist van je fietsendrager afhalen? In beide gevallen moet je ook goed oppassen. Je wilt immers niet met je gevoelige carbon fiets (hard) tegen bijvoorbeeld de drager zelf aanbotsen.

Al met al moet je dus goed oppassen met een carbon fiets. Investeer in de beste fietsendrager en ga vervolgens met beleid met de fietsendrager én je fiets om.

Wat is het gevaar bij een carbon fiets?

Bij een carbon fiets op een fietsendrager loop je eigenlijk 2 risico’s.

Het eerste risico is dat je met de fietsendrager het materiaal beschadigd. De kans hierop is behoorlijk groot, aangezien carbon nogal snel scheurt.

Zodra er sprake van een scheur in dit materiaal is, is het bijzonder lastig om het materiaal nog te herstellen. Lees: dit is eigenlijk onmogelijk.

Dat is echter niet het enige risico. Het grootste risico is toch wel dat carbon ook volledig kan breken.

Mocht dit bij je fiets het geval zijn, kun je je fiets eigenlijk direct weggooien. Bij een fiets met aluminium frame loop je dit risico bijvoorbeeld niet.

Ga daarom altijd met beleid met je carbon fiets om. Kies daarom ook altijd voor één van de hierboven genoemde oplossingen.

Met deze oplossingen vervoer je alsnog je carbon (race)fiets op een veilige manier. 


Categorieën: Fietsendrager

Ronald

Ronald is onze ervaren fietsendrager expert. Al meer dan 20 jaar test en beoordeelt hij fietsendragers. Hij heeft daardoor alle ontwikkelingen binnen de branche meegekregen en weet als geen ander waarop je een fietsendrager moet testen.