Hoe hard mag je met een fietsendrager rijden?

Last updated by Ronald on

hoe hard mag je met een fietsendrager

Ga je met je auto en fietsendrager op vakantie? Dan komt het aan op het treffen van voorbereidingen, voorbereidingen en nog eens voorbereidingen.

Je hebt uiteraard de beste fietsendrager nodig, je moet de drager goed vastzetten, je moet de fietsen goed vastzetten én je hebt je vervolgens aan regels te houden.

Zo ben je veelal verplicht om een NL sticker op je fietsendrager te plakken. Ook ben je dus verplicht om je aan de maximale snelheid met een fietsendrager te houden.

Hoe dat precies zit, lees je in dit artikel.

In het kort

  • Met een fietsendrager mag je net zo hard rijden als zonder een fietsendrager. Dit houdt in dat je op de Nederlandse autosnelweg maximaal 100 km/h mag rijden.
  • In het buitenland gelden andere snelheidsrestricties, dus verdiep je goed in de geldende verkeersregels per land.
  • Je bent in een auto met fietsendrager echter niet gebonden aan een lagere maximale snelheid.

Hoe hard mag je met een fietsendrager in Nederland?

In Nederland wordt een fietsendrager níet als een aanhanger gezien. Dit betekent dat je de ‘normale’ snelheid mag rijden.

Op de autosnelweg houdt dit dus meestal een maximale snelheid van 100 kilometer per uur in. Het is dus niet zo dat je door de fietsendrager langzamer moet rijden.

Hoe hard mag je met een caravan én fietsendrager?

Ga je graag met je caravan op vakantie? Zet je vervolgens op je auto of op je caravan ook nog een fietsendrager met fietsen?

Dan moet je je aan de maximale snelheid van 90 kilometer per uur op de snelweg houden.

Een caravan wordt wel als aanhangwagen gezien, waardoor je aan andere regels gebonden bent.

Hoe hard mag je met een fietsendrager in België?

Als je met je auto inclusief fietsendrager in België rijdt, heb je met een maximale snelheid van 120 kilometer per uur te maken.

Dat is althans de maximale snelheid die je met een fietsendrager op de Belgische autosnelwegen mag rijden.

Hierbij geldt hetzelfde: de maximale snelheid is in België gelijk aan de maximale snelheid voor een auto zonder fietsendrager.

Uiteraard is de maximale snelheid niet overal gelijk op de autosnelwegen in België. Houd daarom de matrixborden en dergelijke in de gaten.

Hoe hard mag je met een fietsendrager in Duitsland?

In Duitsland mag je met fietsendrager net zo hard als zonder fietsendrager. Men hanteert dezelfde regelgeving en gedachtegang als in ons land: een fietsendrager wordt níet als een aanhangwagen gezien.

Met een fietsendrager in Duitsland kun je je dus houden aan de aangegeven maximale snelheid.

Op sommige delen is er géén sprake van een maximale snelheid. Je zou in dat geval onbeperkt hard mogen rijden met een auto met fietsendrager.

Dat is echter alles behalve veilig, waarover je hieronder meer leest.

Pas je rijstijl aan

Het is belangrijk om je rijstijl aan te passen, indien je een fietsendrager op de auto hebt zitten. Zo is het advies om in Duitsland niet met 200 kilometer per uur over de Autobahn te scheuren.

Dit heeft meerdere redenen:

  • Fietsendragers zijn niet voor dergelijke snelheden gebouwd. In de ontwikkeling van een nieuwe fietsendrager gaat bijzonder veel tijd zitten. De fabrikant wil de fietsendrager namelijk zo goed, stevig, licht en veilig mogelijk maken. Men heeft wel met bepaalde grenzen te maken, bijvoorbeeld met de grenzen van stevigheid van materiaal. We kunnen mede hierdoor stellen dat fietsendragers niet gebouwd zijn om met 200 kilometer per uur over een snelweg te ‘vliegen’.
  • Een fietsendrager is vrij gevoelig. Rijd je met 200 kilometer per uur en zit er plots een vrij hoge hobbel in het wegdek? Je auto geeft hier waarschijnlijk niet al te veel om, maar dat is een ander verhaal voor een fietsendrager. De fietsendrager kan voor dergelijke oneffenheden in het wegdek bij een (zeer) hoge snelheid gevoelig zijn.
  • Je auto verbruikt aanzienlijk meer brandstof. Wist je dat je auto met een fietsendrager op de trekhaak meer brandstof verbruikt? Dit is zéker het geval als je erg hard rijdt. Met het oog op duurzaamheid en de inhoud van je portemonnee is het daarom verstandig om je snelheid aan te passen.

Volg het advies van de fabrikant op

De fabrikant van je fietsendrager geeft altijd adviezen met betrekking tot de maximale snelheid. Het is advies is om deze adviezen netjes op te volgen.

De fabrikant geeft deze adviezen immers niet zonder reden!


Categorieën: Fietsendrager

Ronald

Ronald is onze ervaren fietsendrager expert. Al meer dan 20 jaar test en beoordeelt hij fietsendragers. Hij heeft daardoor alle ontwikkelingen binnen de branche meegekregen en weet als geen ander waarop je een fietsendrager moet testen.