Fietsendrager voor caravan, camper of bus kopen

Last updated by Franziska on

caravan_fietsendrager

Trek je er graag op uit met je caravan? Of ga je jaarlijks met je camper op vakantie? In beide gevallen is het goed mogelijk dat je graag één of meerdere fietsen mee wilt nemen.

Om deze fietsen mee te nemen, kun je bijvoorbeeld kiezen voor een fietsenrek op de caravan of voor een fietsendrager op de camper.

Maar, wat is nou de beste optie? En tussen welke opties kun je überhaupt allemaal kiezen?

Op deze twee vragen ga je in dit artikel een uitgebreid antwoord vinden. Een uitgebreid antwoord waarmee je direct uit de voeten kunt.

Volg onze tips op en ga vervolgens met nóg meer plezier op vakantie. Inclusief je fietsen!

Welke opties heb je?

Wil je graag met je camperbus, camper of caravan op vakantie? En zou je graag te allen tijde je fietsen mee willen nemen?

Dan doe je er verstandig aan om voor één van onderstaande opties te kiezen.

Fietsenrek

Je kunt er voor kiezen om een fietsenrek op je caravan of camper te bevestigen. Dit is een fietsenrek die je aan de achterkant van je camper kunt bevestigen, maar je kunt ‘m ook in de garage van de camper neerzetten.

Fietsendrager

Eén van de beste opties die je hebt, is om een fietsendrager te gebruiken. Een fietsendrager kun je gebruiken op een camper, op een caravan en op een buscamper.

Uiteraard heb je de keuze uit héél veel soorten fietsendragers, bijvoorbeeld voor 3 fietsen of voor 4 fietsen.

In de garage

Tot slot is het soms ook mogelijk om je fietsen in de garage te vervoeren. Dit is een opbergruimte aan de achterzijde van de caravan.

In deze achterzijde kun je bijvoorbeeld een scooter neerzetten, maar je kunt ook je fietsen meenemen. Over deze optie vertellen we je meer in dit artikel.

Fietsen vervoeren op een caravan of camper; waar moet je rekening mee houden?

fietsendrager_camper_garage

Zoals je hierboven al kort hebt kunnen lezen, kun je uit drie opties kiezen. Al deze opties zijn interessant, brengen voordelen met zich mee en brengen aandachtspunten met zich mee.

Voor welke optie je het beste kunt kiezen, hangt vooral van je situatie af.

Kijk ten eerste goed naar je voertuig. Ben je de trotse bezitter van bijvoorbeeld een bus, zoals de Volkswagen T3? Dan kun je wellicht het beste voor een fietsenrek of fietsendrager kiezen.

Ben je de trotse bezitter van een caravan? Dan kom je wat ons betreft al snel uit bij een fietsendrager. Bij het uitkiezen van een fietsendrager moet je echter wel op de nodige facetten letten.

Ben je de trotse bezitter van een camper? Dan kun je alle kanten op.

Je kunt ervoor kiezen om een fietsendrager achterop de camper te bevestigen. Je kunt er echter ook voor kiezen om gebruik te maken van de camper. Dáárbij is het uiteraard wel noodzakelijk dat de garage van je camper groot genoeg.

Wil je voor jezelf de juiste keuze maken? Let dan ook heel goed op onderstaande facetten:

 • Aantal fietsen: hoeveel fietsen wil je op je caravan of camper mee kunnen nemen? Je moet hierbij niet alleen met praktische zaken rekening houden, maar ook met bijvoorbeeld het gewicht. Als je elektrische fietsen op een fietsendrager wilt vervoeren, is dit niet altijd mogelijk.
 • Soort voertuig: ook moet je goed naar het soort voertuig kijken. Een camper is bijvoorbeeld niet zomaar een camper. En een caravan is niet zomaar een caravan. Een Hobby caravan heeft bijvoorbeeld een andere dissel dan andere caravans.
 • Bevestiging: wil je de fietsendrager op de trekhaak van je camper bevestigen? Wil je de fietsendrager op de achterklep van je bus vestigen? Of wil je het fietsenrek in de garage van je camper zetten? Dit zijn stuk voor stuk belangrijke vragen waar je voor jezelf goed naar moet kijken.
 • Veiligheid: te allen tijde moet je je eigen veiligheid in de gaten houden. Uiteraard moet je ook aan de veiligheid van andere weggebruikers denken. Zorg er daarom voor dat je áltijd voor de beste oplossing kiest.


Wat raden wij je aan?

Heb je een camperbus, een normale camper of een caravan? Dan raden wij je twee dingen aan:

 • Kies voor een goede fietsendrager. Een goede fietsendrager is stevig, is veilig en biedt veel gemak. Bovendien kun je zo’n fietsendrager relatief makkelijk bevestigen op de trekhaak.
 • Gebruik de garage, indien je een camper hebt. Als je een camper hebt, kun je de aanwezige garage ook perfect benutten. Door deze garage te gebruiken, hoef je je camper niet nóg langer te maken. Dat doe je immers wel als je voor een fietsendrager kiest.

Fietsendrager voor op een caravan

Heb je een fraaie caravan en wil je je fietsen mee op vakantie nemen? Volgens ons kun je in dat geval het beste voor een goede fietsendrager kiezen.

Een goede fietsendrager kun je op de dissel bevestigen, maar je kunt ‘m ook aan de achterwand van de caravan bevestigen. In principe heb je twee mogelijkheden:

 • Een fietsendrager op de dissel bevestigen. Als je je fietsendrager op de dissel van je caravan wilt monteren, moet er minimaal 40 centimeter ruimte zijn.
 • Een fietsendrager op de achterwand bevestigen. Je kunt er ook voor kiezen om de fietsendrager op de achterwand te bevestigen. In dat geval verleng je de lengte van je caravan, maar je kunt wel op een praktische manier je fietsen meenemen.

Dissel

dissel_fietsendrager_caravan

Bij het koppelen van je caravan aan je auto heb je een dissel nodig. Een fietsendrager kun je vervolgens op deze caravan dissel monteren, waarmee je van het nodige gemak geniet.

Zo heeft de fietsendrager op deze plek geen invloed op het brandstofverbruik. De wind waait immers langs en over de auto + caravan heen, waar de fietsendrager zelf geen invloed op heeft.

Tevens is het makkelijk om de fietsen op je dissel te bevestigen. De eerste keer is dit wellicht een beetje hannesen, maar het went al snel.

Wil je op je dissel een elektrische fiets bevestigen? Check goed of dit mogelijk is. Elke dissel heeft een maximum draaggewicht; ga daar zéker niet overheen.

Tip: je kunt er ook voor kiezen om een fietsendrager op de trekhaak van je auto te bevestigen. Dit is echter alleen mogelijk als er voldoende ruimte tussen je auto en caravan zit.

Achterwand

Het bevestigen van een fietsendrager op de achterwand van je caravan biedt ook veel voordelen. De achterwand is vrij toegankelijk, waardoor je gemakkelijk toegang tot de fietsendrager hebt.

Daarnaast kun je op deze plek je fietsen echt heel goed vastzetten. Je kunt hier de frameklemmen van de fietsendrager voor gebruiken, maar je kunt ook nog bijvoorbeeld spanbanden gebruiken.

Bij een dergelijke fietsendrager moet je wel goed opletten op het draaggewicht. Hoeveel fietsen wil je meenemen?

Wat is het gewicht van deze fietsen? En wat is het maximale draaggewicht van de fietsendrager?

Fietsendrager voor op een camper

fietsendrager_camper_bus

Ook op een camper is het praktisch om een fietsendrager te gebruiken. Net zoals bij een caravan heb je hier op een camper ook voldoende mogelijkheden voor:

 • Een fietsendrager in de camper garage. Je kunt ervoor kiezen om een fietsendrager in de garage van de camper te plaatsen. Op die manier staan je ogen netjes uit het zicht.
 • Een fietsendrager achterop de camper. Op de achterwand van de camper kun je ook een fietsendrager monteren. Dit staat ook wel bekend als het monteren van een fietsendrager op een camper op het chassis.

Garage

De garage van een camper biedt in veel gevallen de nodige ruimte. Hier kun je dus perfect fietsen opbergen, maar dit biedt wel de nodige uitdagingen.

Hoe krijg je bijvoorbeeld de fietsen in de garage? Je kunt kiezen voor een luxe camper met lift, maar je kunt ook zelf een oprijplaat maken.

Verder moet je in de garage je fietsen goed vast kunnen zetten. Dit lukt met bijvoorbeeld een fietsendrager voor in de garage of met een fietsenrek.

Achterop de camper

fietsendrager_camper_achterop

Je kunt je fietsen ook prima achterop de camper vervoeren. Dit doe je met een stevige fietsendragers die je aan de achterruit van de camper bevestigt.

Je kunt echter ook voor een slim systeem kiezen. Dit systeem zorgt ervoor dat je de fietsendrager aan het chassis van de camper bevestigt.

Wat daar het voordeel van is? Onder meer dat de fietsendrager stevig staat en kantelbaar kan zijn.

Tevens is het relatief makkelijk om op zo’n fietsendrager de fietsen vast te zetten en los te maken.

Wel moet je hierbij met een mogelijk forse investering rekening houden. Mocht je de kosten zo laag mogelijk willen houden, kun je wellicht naar een tweedehands systeem kiezen.

Bij een camperspecialist kunnen ze je hier perfect bij helpen en over adviseren.

Waar gaat jouw voorkeur naar uit?

 • Stap 1: bepaal goed wat je precies wilt. En kijk hierbij ook goed naar je voertuig.
 • Stap 2: vergelijk de verschillende opties met elkaar. Wij raden je aan om voor een praktische en stevige fietsendrager te kiezen.
 • Stap 3: schaf de gewenste fietsendrager aan. Op onze website vind je reviews over de beste fietsendragers van dit moment!


Ook interessant:

Categorieën: Fietsendrager

Franziska

Franziska werkt bij een fietsenwinkel en is gepassioneerd over alles wat met fietsen te maken heeft. Haar specialiteit ligt echter bij fietsendragers, die zij graag uitgebreid onderwerpt aan een kritische test. Aan de hand van haar testresultaten schrijft zij scherpe reviews en voorziet ze haar lezers met alle liefde van koopadvies.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *