Fietsendrager reservewiel: Opties, Uitleg & Nadelen

Last updated by Joni on

Fietsendrager op reservewiel

Wil je je fietsen op je auto vervoeren? Je hebt dan voldoende mogelijkheden voor de plaatsing van een fietsendrager.

Eén van de mogelijkheden waar je bij sommige auto’s voor kunt kiezen, is een fietsendrager op het reservewiel. In hoeverre dit een aanrader is, bespreken we in dit artikel.

Hoe werkt een fietsendrager op een reservewiel?

auto fietsendrager reservewiel

Sommige auto’s, zoals 4×4’s, hebben een reservewiel op de achterklep zitten. Dit reservewiel biedt uitkomst als één van de wielen lek is, maar kan ook uitkomst bieden als fietsendrager.

Of beter gezegd: als fundering voor de fietsendrager. Je kunt namelijk een fietsendrager op het reservewiel bevestigen, waarna je hier je fiets(en) aan kunt bevestigen.

Dit werkt eigenlijk hetzelfde als een fietsendrager op de achterklep. Ook zo’n fietsendrager monteer je aan de achterzijde van je auto.

Maar, let wel op: een fietsendrager zonder trekhaak, zoals een trekhaak op het reservewiel, past niet op alle auto’s. Je moet dus eerst nagaan of je op je auto wel een fietsendrager op het reservewiel kunt monteren.

Waarom kiezen voor een fietsendrager op een reservewiel?

Bij sommige auto’s heb je weinig andere keuzes. Als je op de achterkant van je auto een reservewiel hebt zitten, kun je bijvoorbeeld niet voor een ‘normale’ fietsendrager op de achterklep kiezen.

Zie je het ook niet zitten om een dakdrager fietsendrager te gebruiken? En heeft je auto ook geen trekhaak? Dan kom je dus al snel bij een fietsendrager voor op het reservewiel uit.

Feit is wel dat vrij weinig auto’s een reservewiel aan de achterzijde hebben. Ga dit daarom eerst goed na, voordat je op zoek gaan naar de beste fietsendrager voor op een reservewiel.

Fietsendrager reservewiel: waar moet je rekening mee houden?

auto reservewiel fietsendrager kopen

Een fietsendrager voor op het reservewiel klinkt interessant. Je gaat immers slim met de aanwezige ‘ruimte’ om en je hoeft geen andere constructie op je auto te gebruiken. Daarbij moet je wel met een paar aandachtspunten rekening houden.

Ten eerste moet je met een beperkt aanbod rekening houden. Je kunt zeker uit meerdere fietsendragers voor op het reservewiel kiezen, maar het aanbod is niet zo uitgebreid als bij de fietsendragers voor op een trekhaak.

Ten tweede moet je met het draaggewicht rekening houden. Wil je een fietsendrager voor 1 fiets kopen? Dan kun je voor een fietsendrager voor op het reservewiel kiezen.

Wil je een fietsendrager voor 2 fietsen kopen? Dan kun je niet altijd voor een dergelijke fietsendrager kiezen. Van een dergelijke fietsendrager is het maximale laadvermogen namelijk vrij beperkt.

Je bent hierdoor niet in staat om 2 zware fietsen te vervoeren.

Ten derde is een fietsendrager op het reservewiel niet geschikt voor een elektrische fiets. Althans; in ieder geval niet voor 2 elektrische fietsen. Of je 1 elektrische fiets op de fietsendrager kunt vervoeren, hangt af van het maximale laadvermogen.

In veel gevallen is het maximale laadvermogen echter niet toereikend genoeg.

Wat zijn de regels met betrekking tot een fietsendrager op het reservewiel?

reservewiel fietsendrager regels

De wet schrijft niet voor dat je géén fietsendrager op het reservewiel mag monteren. Wat de wet wel voorschrijft, is dat je altijd op een veilige manier de weg op moet gaan.

Je bent daarom verplicht om voor een veilige situatie te zorgen. Dit houdt onder meer in dat je de fietsendrager op een stevige manier aan het reservewiel moet bevestigen. Ook houdt dit in dat het reservewiel stevig aan de auto zelf vast moet zitten.

Wil je het zekere voor het onzekere nemen? Dan kun je toch beter een trekhaak onder je auto laten monteren. Een fietsendrager voor op de trekhaak biedt nu eenmaal meer zekerheid.


Meer informatie:

Categorieën: Fietsendrager