Kan je een rolstoel vervoeren op een fietsendrager?

Last updated by Joni on

Rolstoel vervoeren op fietsendrager

Een fietsendrager is in de basis bedoeld voor het vervoeren van fietsen. Dat niet iedereen de drager alleen hiervoor gebruikt, mag duidelijk zijn.

Zo is de kans groot dat je onderweg een auto met fietsendrager tegenkomt waarop andere producten staan dan één of meerdere fietsen.

Zit je hierdoor zelf met de vraag wat je op een fietsendrager kunt vervoeren? Heb je bijvoorbeeld de wens om een rolstoel te vervoeren op de fietsendrager?

Dan is het belangrijk om onderstaande informatie goed door te nemen.

Is het toegestaan om een rolstoel te vervoeren op een fietsendrager?

Rolstoel vervoeren fietsendrager

Op deze vraag kan zowel ‘ja’ als ‘nee’ als antwoord gegeven worden. Het antwoord is namelijk afhankelijk van de exacte situatie.

Wanneer het vervoeren van een rolstoel wel toegestaan is? Dat is het geval als je een zogeheten lastdrager op je trekhaak monteert.

Een lastdrager is ontworpen om spullen te vervoeren, zoals een rolstoel. Veel van de huidige lastdragers hebben een maximaal draaggewicht van 75 kilogram, waardoor je een rolstoel op de lastdrager zou kunnen vervoeren.

Wanneer het vervoeren van een rolstoel niet toegestaan is? Dat is het geval als je van je normale fietsendrager gebruik maakt.

Deze fietsendrager is alléén geschikt voor het vervoeren van fietsen. Je moet daarom nooit andere spullen op deze fietsendrager willen vervoeren.

De huidige regelgeving

Over de regelgeving bestaat regelmatig onduidelijkheid. Want, wat is nou het verschil tussen het vervoeren van fietsen en een rolstoel? Nou, dat verschil is nogal groot.

Een fietsendrager is ontwikkeld om fietsen mee/op te vervoeren. Dit uit zich onder meer in de vormgeving en het feit dat je de fietsen erg stevig op de drager vast kunt zetten.

Dit houdt echter ook in dat je een rolstoel niet op dezelfde manier vast kunt zetten. En juist dat is de crux; je kunt een rolstoel nooit 100% stevig en veilig vastzetten op een fietsendrager.

Alternatief voor een fietsendrager

Invalideauto rolstoelvervoer

Heb je de wens om een rolstoel te vervoeren? Dan is het advies dus om vooral niet voor een fietsendrager te kiezen.

Waar je wel voor kunt kiezen? Wij hebben twee alternatieven voor je gevonden:

  • Een speciale invalideauto. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor de aanschaf van een omgebouwde Volkswagen Caddy. In de laadbak is er ruimte voor een rolstoel gemaakt, waarbij het ook nog mogelijk is om de rolstoel stevig en veilig vast te zetten. Dankzij een plaat rijd je de rolstoel bovendien makkelijk de auto in en uit.
  • Een lastdrager. Je kunt ook kiezen voor de hierboven besproken lastdrager. Met zo’n lastdrager vervoer je niet alleen een rolstoel, maar ook overige producten. Zorg er wel voor dat je de rolstoel héél stevig op de lastdrager vastzet. Doe je dat niet? Dan ben je volgens de wet strafbaar.
Categorieën: Fietsendrager