Fietsendrager met zuignappen: Bekijk de voordelen & nadelen

Last updated by Joni on

Fietsendrager met zuignappen

Wil je je fietsen op je auto zonder trekhaak meenemen? Dan kom je al snel bij een fietsendrager op de achterklep of dakdrager uit.

Met een dakdrager moet je echter met enkele nadelen rekening houden, waaronder een hoger brandstofverbruik.

In plaats daarvan is de keuze voor een fietsendrager met zuignappen handiger. Zo’n fietsendrager maak je met zuignappen aan de achterkant van je auto vast, waardoor je je fietsen alsnog makkelijk mee kunt nemen. 

De voordelen van een fietsendrager met zuignap

Fietsendrager zuignappen achterruit

Een fietsendrager met zuignap is een geweldige fietsendrager zonder trekhaak.

Je geniet namelijk van de volgende voordelen:

  • Je hoeft geen geld aan een trekhaak uit te geven. Het geld dat je hiermee bespaart, kun je weer aan leuke dingen in het leven uitgeven. Bovendien scheelt het dat een fietsendrager met zuignappen behoorlijk betaalbaar is.
  • Een fietsendrager met zuignap past op iedere auto. Je kunt niet voor elke auto een trekhaakdrager of een dakdrager kiezen. In principe is een fietsendrager met zuignap wel voor elke auto geschikt.
  • In meerdere varianten te verkrijgen. Ben je op zoek naar een naar een fietsendrager voor 1 fiets? Dan kun je prima voor een fietsendrager met zuignap kiezen. Dat is echter ook het geval als je een fietsendrager voor 2 fietsen nodig hebt. Al met al kunnen we stellen dat een fietsendrager met zuignap in meerdere varianten te verkrijgen is. En dat is wat ons betreft erg fijn.

De nadelen van een fietsendrager met zuignap

Bij een fietsendrager met zuignap moet je ook met nadelen rekening houden.

De belangrijkste nadelen zetten we voor je op een rijtje:

  • Niet geschikt voor zware fietsen. Als je een zware fiets hebt, is een fietsendrager met zuignappen niet ideaal. Deze zuignappen kunnen geen al te hoge belasting aan, waardoor je bijvoorbeeld een e-bike niet op zo’n fietsendrager kunt vervoeren.
  • Minder veilig. Een fietsendrager met zuignappen is minder veilig dan bijvoorbeeld een lichtgewicht fietsendrager op de trekhaak. Op deze veiligheid komen we verderop in dit artikel graag nog even terug.
  • Vrij eenvoudig. Een fietsendrager met zuignap is een vrij eenvoudige fietsendrager. Zo beschikt zo’n drager bijvoorbeeld over minder handige extra’s. Een inklapbare fietsendrager voor op de trekhaak die je ook nog kunt kantelen, is bijvoorbeeld een stuk complexer vormgegeven. En daarmee geniet je van de nodige extra voordelen.

Hoe moet je een fietsendrager met zuignappen bevestigen?

Fietsendrager zuignappen bevestigen

Het is allereerst van belang dat je de zuignappen op de achterruit van je auto monteert. Hoe je dit precies moet doen, staat in de handleiding vermeld.

Op zich is dit geen hogere wiskunde, maar je moet wel even goed weten wat je doet.

Daarna is het zaak om de fietsen veilig aan de drager vast te maken. Hoe je dat precies moet doen, hangt ook van het soort fietsendrager af.

Bij sommige varianten is het zaak om het voorwiel in de drager vast te maken. Bij andere varianten moet je echter het frame aan de fietsendrager vastmaken.

Let wel goed op: er bestaan ook fietsendragers met zuignappen voor op het dak. Die varianten bieden voordelen, maar ook absoluut nadelen.

Zo zorgt zo’n fietsendrager voor een flink hoger brandstofverbruik. En het is uiteraard ook een stuk lastiger om je fietsen op zo’n fietsendrager vast te zetten.

Hoeveel fietsen zijn geschikt voor een fietsendrager met zuignappen?

Bus fietsendrager zuignappen

Een fietsendrager met zuignappen is niet super stevig. Je kunt daarom maximaal 2 fietsen op zo’n fietsendrager bevestigen. En zelfs dat is niet in alle situaties mogelijk.

Wil je 3 fietsen vervoeren? Dan heb je gewoonweg een trekhaak fietsendrager nodig. En wil je zwaardere fietsen op je auto kunnen vervoeren? Dan heb je ook een fietsendrager op de trekhaak nodig.

We kunnen in ieder geval stellen dat fietsendragers met zuignappen niet ideaal zijn. Ze zijn immers voor een beperkt aantal fietsen geschikt. En ook niet alle soorten fietsen kun je (veilig) met zo’n fietsendrager vervoeren.

Zijn er gevaren bij een fietsendrager met zuignappen?

Ja, er bestaan zeker gevaren bij een fietsendrager met zuignappen. Zo is het advies om vóórafgaand je rit heel goed te checken of de fietsendrager stevig vast zit.

Ben je vervolgens onderweg? Dan is het zaak om na elke 4 uur rijden te stoppen. Tijdens deze stop moet je – nogmaals – controleren of de fietsendrager nog stevig vastzit.

Daarnaast moet je met uiterste voorzichtigheid de fietsen vastmaken. Grote kans dat anders de auto beschadigd raakt, bijvoorbeeld doordat het achterwiel van de fiets tegen de bumper van je auto komt.

Maak daarom altijd voorzichtig gebruik van een fietsendrager met zuignappen.


Meer informatie:

Categorieën: Fietsendrager