Fietsendrager op de vouwwagen: welke mogelijkheden heb je?

Last updated by Joni on

fietsendragers voor vouwwagens

Trek je er graag met je auto en vouwwagen op uit? Super leuk!

Met een vouwwagen geniet je van veel vrijheid, relatief lage kosten en een aangename slaapplek. De lage kosten vallen vooral op als je het vergelijkt met de kosten van een caravan.

Op een caravan kun je relatief eenvoudig fietsen meenemen. Is dat op een vouwwagen ook mogelijk? Bestaat er bijvoorbeeld zoiets als een fietsendrager voor op een vouwwagen? Wij vertellen het je allemaal in dit artikel!

Bestaat er een fietsendrager voor op een vouwwagen?

fietsendrager vouwwagen

Ja, er bestaan zeker fietsendragers voor op een vouwwagen. Je kunt op dit moment zelfs uit twee verschillende fietsendragers voor op een vouwwagen kiezen:

  • Een fietsendrager op de dissel. Elke vouwwagen heeft een dissel; dit is het stuk tussen de vouwwagen zelf en de trekhaak van je auto. Op deze dissel is het mogelijk om een fietsendrager te monteren. Het is daarbij mogelijk om maximaal 3 fietsen op deze fietsendrager neer te zetten.
  • Fietsendrager bovenop de vouwwagen. Het is ook nog mogelijk om een fietsendrager bovenop de vouwwagen te zetten. Dit kun je in combinatie met een allesdrager doen, waarbij je wel met een totaalgewicht van 50 kilogram te maken hebt.

Wat de beste keuze is? Je kunt het beste voor een fietsendrager op de dissel kiezen. Zo’n fietsendrager heeft een hoger maximaal belastbaar gewicht.

Bovendien is zo’n fietsendrager handig in gebruik. Je kunt de vouwwagen bijvoorbeeld uitklappen, terwijl de fietsen nog op de fietsendrager staan.

Bij een fietsendrager bovenop de vouwwagen moet je met een paar aandachtspunten rekening houden. Wat te denken van het hogere brandstofverbruik? Doordat de fietsen vol in de wind staan, krijgt je auto met aanzienlijk meer weerstand te maken. Dat merk je overduidelijk aan het brandstofverbruik.

Kun je niet voor een normale fietsendrager kiezen? Nee, dat is niet het geval. Dit heeft een simpele reden: de trekhaak is al bezet door de vouwwagen zelf.

Een fietsendrager op de dissel van een vouwwagen is gelukkig een prima alternatief.

Hoeveel fietsen kun je op een vouwwagen vervoeren?

fietsendrager vouwwagen dissel

Kies je voor de beste fietsendrager voor op een trekhaak? Dan is het bij sommige modellen mogelijk om 4 fietsen te vervoeren.

Bij een fietsendrager op de dissel van een vouwwagen is het maximaal aantal fietsen in veel gevallen 3 stuks.

Wil je nóg meer fietsen vervoeren? Dan kun je de fietsendrager combineren met een allesdrager op de vouwwagen.

Met die allesdrager kun je bijvoorbeeld 1 of 2 fietsen bovenop de vouwwagen kwijt. Ondertussen zet je ook nog maximaal 3 fietsen op de fietsendrager op de dissel vast.

Wat is het maximale draagvermogen van een dissel van een vouwwagen?

Het maximale draagvermogen van een vouwwagen fietsendrager is aanzienlijk. Dit komt doordat de fietsendrager volledig op de dissel rust.

Hierbij heb je echter wel met de maximale kogeldruk van de trekhaak c.q. vouwwagen te maken. Aangezien dit per variant verschillend is, is het lastig om hier eenduidige uitspraken over te doen.

Let op: meerdere aanbieders geven aan dat je op de dissel zelfs elektrische fietsen kunt vervoeren. Dat is inderdaad in veel gevallen mogelijk, maar niet in alle gevallen. Doe daarom eerst goed onderzoek, voordat je een fietsendrager voor op de dissel van de vouwwagen koopt. 

Past een fietsendrager op elke dissel van een vouwwagen?

fietsendrager vouwwagen dissel afstand

Nee, dit is niet het geval. De dissel moet lang genoeg zijn, aangezien er anders simpelweg geen ruimte is voor de fietsendrager.

Het is altijd mogelijk dat je een scherpe bocht met je auto moet maken. Als de fietsendrager in dat geval tegen de auto aankomt, is de schade aanzienlijk.

Je moet daarom altijd een minimale afstand van 85 centimeter houden. Idealiter hou je een nét iets langere afstand aan, zodat je geen enkel risico loopt.

Met name als je een kleine vouwwagen hebt, kan deze afstand een probleem vormen. Check dit dus even goed, voordat je op zoek naar een geschikte fietsendrager voor op de vouwwagen gaat.

Fietsendrager op een vouwwagen gebruiken: de beste tips

vouwwagen fietsendragers

Wil je een fietsendrager op een aanhanger of vouwwagen gebruiken? In beide gevallen is het verstandig om deze tips op te volgen:

  • Bepaal precies wat je wilt. Het is allereerst belangrijk om precies te bepalen wat je wilt. Wil je bijvoorbeeld de fietsen altijd op de fietsendrager kunnen laten staan? Dan is een fietsendrager voor op de dissel van de vouwwagen een betere keuze.
  • Houd rekening met het totaalgewicht. Bij het rijden met een vouwwagen heb je met allerlei soorten gewicht te maken. Je moet goed kijken naar het maximale trekgewicht van je auto en de kogeldruk van de trekhaak. Mede daarom moet je goed kijken naar het gewicht van je fietsen. Doe hiervoor vooraf goed onderzoek naar je auto, de trekhaak en de vouwwagen.
  • Ga voor een speciale fietsendrager. Als je de fietsendrager op de dissel van een vouwwagen wilt plaatsen, kun je niet voor een normale fietsendrager kiezen. Je hebt hier een speciale fietsendrager voor nodig. Een fietsendrager die speciaal voor op een dissel ontwikkeld is. Durf in ieder geval te investeren in zo’n fietsendrager. Daar heb je op termijn het meeste aan.


Meer artikelen:

Categorieën: Fietsendrager