Fietsendrager 5 fietsen: Alles wat je moet weten

Last updated by Kaz on

fietsendrager 5 fietsen

Ga je met het gehele gezin op vakantie? En zou je graag daarom 5 fietsen willen meenemen? Dan sta je voor een leuke uitdaging.

De 5 fietsen nemen immers veel ruimte in beslag en wegen ook behoorlijk veel. Of een fietsendrager voor 5 fietsen een oplossing is, lees je in dit artikel. Daarbij voorzien we je ook nog van aanvullende informatie.

Bestaan er fietsendragers voor 5 fietsen?

Wil je een fietsendrager voor 1 fiets of een fietsendrager voor 4 fietsen kopen? Dan heb je meer dan voldoende keuze. Wil je echter een fietsendrager voor 5 fietsen kopen? Dan heb je een stuk minder keuze.

Het is simpelweg een feit dat er slechts enkele modellen bestaan. Op slechts een paar fietsendragers is het mogelijk om 5 fietsen te vervoeren.

Ook bij die fietsendragers moet je echter met een paar aandachtspunten rekening houden. Zo is het een eis dat alle fietsen licht van gewicht zijn.

Waarom bestaan er weinig fietsendragers voor 5 fietsen?

Dit heeft met het gewicht van de fietsen te maken. Stel nou dat elke fiets zo’n 15 kilogram weegt. Als je dan 5 fietsen op 1 fietsendrager wilt vervoeren, moet deze drager een laadvermogen van 75 kilogram hebben. Dit is gewoonweg onmogelijk.

Een echt sterke fietsendrager heeft een laadvermogen van 60 kilogram. Dat is dan ook direct het maximum. Waarom? Omdat bijvoorbeeld een trekhaak niet een hoger gewicht kan tillen.

Verder heb je met de rijeigenschappen van je auto te maken. Als je veel gewicht op de trekhaak plaatst, hangt de auto vanzelf naar achteren. Je kunt hierdoor bijvoorbeeld minder hard over drempels.

Op een echt hoge drempel kun je zelfs de achterkant van je auto helemaal vastrijden.

Het is al met al een praktische uitdaging om 5 fietsen te vervoeren. Dit heeft puur met de limieten van een auto en een trekhaak te maken.

Ga in ieder geval nooit over het aangegeven maximaal laadvermogen heen. Daarmee breng je jezelf en andere mensen alleen maar in gevaar.

Zijn er andere manieren om 5 fietsen te vervoeren?

Wil je per sé 5 fietsen vervoeren? Dan zijn er gelukkig alternatieven. Zo kun je voor een combinatie van een normale fietsendrager en een fietsdrager zonder trekhaak gaan. Je hebt in dat geval twee opties:

  • Normale fietsendrager + fietsendrager op het dak. Met een dakdrager fietsendrager kun je vaak maximaal 2 fietsen vervoeren. Dit betekent dat je nog eens 3 fietsen op de trekhaak fietsendrager moet plaatsen.
  • Normale fietsendrager + achterklep fietsendrager. Met een fietsendrager op de achterklep kun je veelal maximaal 2 fietsen vervoeren. Je kunt vervolgens ook nog fietsen op de trekhaak fietsendrager monteren, maar dit brengt wel meerdere uitdagingen met zich mee.

De uitdaging is onder meer in het gewicht te vinden. Plaats je 2 fietsen op de achterklep fietsendrager en 3 fietsen op de trekhaak fietsendrager? Dan rust alsnog het gewicht van 5 fietsen op de achterkant van je auto.

Dit komt het rijcomfort en de rijeigenschappen absoluut niet ten goede.

Wil je de fietsen op het dak van je fiets plaatsen? Dan heb je met een betere gewichtsverdeling te maken.

Maar, met een dakdrager moet je sowieso met een paar andere nadelen rekening houden. Zo vangen de fietsen veel wind, waardoor je auto aanzienlijk meer brandstof verbruikt.

Je moet sowieso goed naar je auto kijken. Op het kentekenbewijs staat een maximum gewicht van de auto aangegeven. Ga je met de 5 fietsen over dit gewicht heen? Dan kun je hier een boete voor krijgen.

Met name als je naar het buitenland toe gaat, is de kans groot dat je auto gewogen wordt.

5 fietsen vervoeren: waar moet je verder rekening mee houden?

Het vervoeren van 5 fietsen is een ware uitdaging. Dit heeft puur met het gewicht, de veiligheid, je auto en bepaalde beperkingen te maken.

Ook het soort fietsen is van grote invloed. Wil je bijvoorbeeld 5 (race)fietsen van carbon vervoeren? Dan valt het totale gewicht van deze fietsen reuze mee. In dat geval kun je wel voor een fietsendrager voor 5 fietsen vervoeren.

Ga in dat geval wel goed na wat de maximale kogeldruk van je auto is. Je moet die kogeldruk nooit overschrijden. Net zoals dat je het maximaal laadvermogen van een trekhaak nooit moet overschrijden.

Onder aan de streep moet je heel goed met de veiligheid rekening houden. Neem nooit onnodige risico’s en hou je aan alle voorschriften.


Categorieën: Fietsendrager